NOS NieuwsAangepast

"Stop eerder met douchen"

Water- en energiebedrijven en milieuorganisaties roepen op om korter te douchen. Volgens de Vewin (Vereniging van Waterbedrijven in Nederland) zijn we de afgelopen jaren steeds langer gaan douchen. Gemiddeld staan we negen minuten onder de douche en gebruiken we 51 liter water. Ter vergelijking: in 1992 gebruikten we per douchebeurt nog 40 liter en stonden we 7,5 minuut onder de douche.

Grootverbruikers zijn mensen uit de leeftijdscategorie van 18 tot 34 jaar. Die gebruiken gemiddeld 90 liter water per douchebeurt.

De oproep wordt gedaan op de eerste Nationale WaterSpaarders Dag. Water- en energiebedrijven en organisaties als het Wereld Natuur Fonds vragen mensen voortaan maximaal vijf minuten te douchen. "Met vier minuten korter douchen besparen we jaarlijks met zijn allen 77.000 olympische zwembaden vol warm water." Een gezin van vier personen zou zo 220 euro per jaar minder kwijt zijn aan de energierekening.

Oproep

Hoewel de oproep om korter te douchen al vaker is gedaan, hoopt directeur Renée Bergkamp van de Vewin dat het kwartje bij de consument nu eens gaat vallen. "Als je mensen duidelijk vertelt hoeveel energie en water lang uitgebreid douchen kost en wat de huidige trend is, gaan we daar toch over nadenken. Dat weet ik zeker."

Bergkamp heeft diverse tips om de douchetijd beperkt te houden: "Let eens op hoeveel minuten je onder die straal staat. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een zandlopertje. En er zijn apparaatjes te koop waarmee na vijf minuten de toevoer van warm water stopt. Drastisch, maar dat wil nog weleens helpen."

Waterdruk

Volgens Ric de Jong van KIWA, een organisatie waar nieuwe producten als douchekoppen worden getest, gaat het er niet alleen om of een douchekop groot of klein is. "Ook de waterdruk speelt een rol. Hoe hoger de druk, hoe meer water. En heb je een moderne ketel waar veel warm water uit komt, scheelt dat ook. Als je een oude geiser hebt, dan komt daar natuurlijk veel minder warm water uit".

Het probleem is volgens De Jong dat het gros van de gezinnen geen idee heeft hoeveel water er per douchebeurt wordt gebruikt. "Een soort meter kan dat inzichtelijk maken. Dan zou je er ook een sport van kunnen maken om elke dag weer wat minder te verbruiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl