1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Boycot Rusland kost EU miljarden

De Russische boycot van Europees voedsel kost de Europese Unie ongeveer 3,8 miljard euro per jaar. Dat blijkt uit een intern rapport van de EU dat persbureau Reuters heeft ingezien.

Eerder liet de Nederlandse groente- en fruitsector al weten voor ongeveer een miljard euro aan inkomsten mis te lopen door de Russische afnameweigering.

Rusland stopte vorige maand met de import van levensmiddelen uit de Verenigde Staten, Australië, Canada, de Europese Unie en Noorwegen, als reactie op de Europese sancties.

Nieuwe sancties?

Europese lidstaten denken momenteel op hun beurt na over zwaardere sancties tegen Rusland. Vandaag zijn opnieuw delegaties van 28 lidstaten bij elkaar gekomen om te praten over de voorgestelde maatregelen van de Europese Commissie. De sancties zijn bedoeld om Rusland te straffen voor de inmenging in Oekraïne.

De nieuwe sancties treffen onder meer de Russische staatsbedrijven die tot nu toe min of meer ontzien werden, zoals energiegiganten Gazprom en Rosneft. Ook wordt de Russische financiële wereld strenger aangepakt.

De Europese lidstaten zouden het zo goed als eens zijn over het pakket aan maatregelen. De uitgewerkte plannen worden morgen op papier gezet en besproken, zeggen diplomaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl