NOS NieuwsAangepast

Groot tomatengevecht op de Dam

Op de Dam in Amsterdam wordt op zondag 14 september een groot tomatengevecht gehouden uit protest tegen de Russische importboycot van groente en fruit. Ongeveer tweeduizend mensen mogen dan een uur lang 120.000 tomaten naar elkaar gooien.

Het gaat om tomaten die voor consumptie zijn afgekeurd. De gemeente Amsterdam heeft toestemming gegeven voor het tomatengevecht. Wel zijn er strenge voorwaarden gesteld aan de organisatoren. Zo moeten ze de troep na afloop zelf opruimen.

De organisatie wil met het tomatengevecht gedupeerde telers van de Russische importboycot steunen door de tomaten af te nemen voor een goede prijs. Maar de tomatenprijs ligt op dit moment tussen de 50 en 60 cent per kilo. Dat is flink meer dan toen de Russische boycot begon. Voorzitter Nico de Ruiter van LTO Glas zegt dat er op dit moment geen goede tomaten worden weggegooid. "Deze tomaten zijn dus niet over vanwege de boycot."

Rondvliegende tomaten

De organisatoren moeten ervoor zorgen dat het winkelend publiek en toeristen niet worden geraakt door rondvliegende tomaten. Dat gaat de organisatie doen door een deel van de Dam af te schermen.

Mensen die aan het gevecht willen meedoen, moeten 15 euro betalen. Dat geld zal onder meer worden gebruikt om de 10.000 kilo tomaten in te kopen die nodig zijn.

La Tomatina

Om verspilling te voorkomen wordt de pulp die overblijft opgespaard en omgezet in biogas. Ook wordt een deel gebruikt als organische mest.

Het idee van het tomatengevecht komt van het Spaanse 'La Tomatina', dat jaarlijks in het dorpje Buñol wordt gehouden op de laatste dag van augustus. Dan gaat er bijna 150.000 kilo tomaten doorheen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl