NOS NieuwsAangepast

Witte Huis: video moord Sotloff echt

De video waarin de onthoofding van journalist Steven Sotloff te zien is, is authentiek. Die conclusie trekken de Amerikaanse inlichtingendiensten na een analyse van de beelden, meldt het Witte Huis.

Terreurorganisatie IS gaf de video met de moord op Sotloff gisteren vrij. De 31-jarige journalist werd in augustus vorig jaar ontvoerd. Hij schreef voor onder meer Time en Foreign Policy.

Op een persconferentie in Estland noemde president Obama de moord op Sotloff een vreselijke geweldsdaad. "Maar we laten ons niet intimideren. Het hele land schaart zich achter ons gevecht tegen deze terroristen. We zullen gerechtigheid krijgen", zei hij.

De Israëlische overheid heeft inmiddels bekendgemaakt dat Sotloff naast Amerikaan ook Israëlisch staatsburger was. Het land hield die informatie waarschijnlijk achter om Sotloff niet verder in gevaar te brengen.

Britse gevangene

In het filmpje dreigt de beul van Sotloff ook de Brit David Cawthorne Haines te vermoorden. De Britse minister Hammond van Buitenlandse Zaken zei vanmorgen dat er eerder tevergeefs is geprobeerd om Haines uit handen van zijn ontvoerders te bevrijden. Hij gaf geen details over die reddingsoperatie.

De regering-Cameron kijkt nu naar alle mogelijke opties om het leven van Haines en dat van andere gijzelaars te beschermen, zei Hammond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl