NOS NieuwsAangepast

Gemeenten: stop met circusdieren

Het kabinet moet nu snel wilde dieren in circussen verbieden. Wethouders en burgemeesters van 24 gemeenten schrijven dat in een brandbrief aan staatssecretaris Dijksma. Twee jaar geleden werd een verbod geregeld in het regeerakkoord, maar daarvan is volgens hen nog niets terechtgekomen.

De gemeenten willen dat Dijksma haast maakt met het verbod, omdat ze vinden dat wilde en exotische dieren niet thuishoren in een circus. Kinderen zouden door entertainment met dieren een slecht voorbeeld krijgen van de omgang met dieren.

Gemeenten kunnen nu maar weinig doen tegen circussen met dieren. "Juristen hebben er veel werk door, maar een verbod werkt niet", lichtte de Utrechtse wethouder Jansen de brief toe in het NOS Radio 1 Journaal.

Voorkeursbeleid

Utrecht heeft een voorkeursbeleid; circussen zonder dieren krijgen de voorkeur boven circussen met dieren. "Maar ook dat werkt niet", zei Jansen. In Utrecht staat op dit moment een circus met wilde dieren. Dat komt uit Oostenrijk en zou in eigen land vanwege dierenwelzijnsredenen niet meer mogen optreden.

Onder de gemeenten die de brandbrief hebben ondertekend, zijn ook Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Almelo.

Haken en ogen

Staatssecretaris Dijksma zegt in een reactie dat ze blij is dat zo veel wethouders het regeerakkoord steunen. Ze wil in het najaar met concrete voorstellen komen om het regeerakkoord uit te werken.

"Er zitten nog wel wat juridische haken en ogen aan", zegt Dijksma. "Als je met een voorstel komt, dan moet het juridisch kloppen en dat kost tijd." Het gaat dan bijvoorbeeld om de vraag welke dieren precies worden verboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl