Timmermans: gedreven netwerker

time icon Aangepast

Frans Timmermans is zeer ervaren op het gebied van buitenlands beleid. Hij heeft bijna zijn hele leven al met dat terrein te maken. Dat begon in zekere zin al in zijn kinderjaren: zijn vader werkte als kanselier in de diplomatieke dienst en de jonge Frans bracht een deel van zijn jeugd door in het buitenland.

De Limburger Timmermans, van wie beide grootvaders mijnwerker waren, staat bekend om zijn grote internationale netwerk, zijn enorme talenkennis en zijn gedrevenheid. Als minister van Buitenlandse Zaken bouwde hij in binnen- en buitenland gezag op en hij kreeg veel lof voor zijn optreden na de vliegramp in Oekraïne. Met name zijn speech in de VN-Veiligheidsraad wekte bewondering.

Timmermans, die onder meer een middelbare school in Rome bezocht, studeerde Frans, geschiedenis en Europees recht. Na zijn studie werkte hij als ambtenaar op Buitenlandse Zaken. Hij was tweede secretaris op de ambassade in Moskou en secretaris van de hoge Commissaris voor de Nationale Minderheden, Max van der Stoel.

Referendum

Timmermans maakte zijn entree in de landelijke politiek in 1998. Hij werd toen lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Als Kamerlid hield hij zich vooral bezig met buitenlandse zaken en defensie. Timmermans, een overtuigd Europeaan, was nauw betrokken bij het opstellen van een Europese grondwet en hij was ook een van de initiatiefnemers van het referendum in Nederland daarover. Tot teleurstelling van Timmermans keerde in 2005 de meerderheid van de deelnemers aan het referendum zich tegen de grondwet.

Hij bleef Kamerlid tot 2012, alleen onderbroken voor een periode van drie jaar als staatssecretaris in het vierde kabinet-Balkenende. Hij zette zich er als staatssecretaris onder meer voor in om het draagvlak bij de bevolking voor de Europese integratie te vergroten.

Cohen

Begin 2012 speelde hij als Kamerlid een belangrijke rol in de discussie over het functioneren van PvdA-leider Cohen. Timmermans schreef toen in een mail aan partijgenoten dat Cohen en partijvoorzitter Spekman de PvdA te veel in de richting van de SP dreven. Hij pleitte voor een meer traditionele sociaaldemocratische benadering. De mail leidde tot grote ophef in de partij en droeg uiteindelijk bij aan het opstappen van Cohen.

In zijn periode als Kamerlid van 2010 tot 2012 was Timmermans niet erg gelukkig. Hij ging toen op zoek naar een andere baan. Maar dat leverde geen succes op. Doordat de PVV de benoeming blokkeerde, greep hij naast de post van Commissaris van de Koningin in zijn geliefde Limburg. Hij was ook in de race om Commissaris voor de Mensenrechten van de Raad van Europa te worden, maar ook die baan liep hij mis.

Facebook

Nadat Timmermans ook in 2012 weer in de Kamer was gekozen, kreeg hij in november van dat jaar dan toch een andere functie. Hij werd minister van Buitenlandse Zaken in het tweede kabinet-Rutte. Hij was pas de tweede PvdA'er op die plek. Alleen zijn vroegere baas Max van der Stoel ging hem voor.

Frans Timmermans staat bekend als iemand die graag en vaak de publiciteit zoekt. Als een van de eerste Nederlandse politici maakt hij veel gebruik van Facebook. Hij geeft via Facebook geregeld commentaar op actuele politieke gebeurtenissen, maar hij gaat vaak ook in op andere dingen.

Toen Nederland vorig jaar zijn excuses aanbood voor de arrestatie van een dronken Russische diplomaat, verwees Timmermans kort erna naar het lied van de Franse zangeres Edith Piaf "Non, je ne regrette rien" (Nee, ik heb nergens spijt van). Velen zagen daarin een verwijzing naar de rel rond de diplomaat, maar Timmermans zei dat die twee dingen niets met elkaar te maken hadden. Hij zou alleen op Piaf hebben willen wijzen, omdat die vijftig jaar eerder was overleden.

Op het lijf geschreven

Frans Timmermans is een groot sportliefhebber. In het openbaar belijdt hij vaak zijn liefde voor wielrennen en voetbal. Als Kamerlid onderbrak hij eens een Kamerdebat, toen hij op de tribune vroegere wielercoryfee├źn als Peter Post en Jan Janssen zag. Timmermans bezoekt geregeld wedstrijden van zijn favoriete voetbalclub Roda JC in Kerkrade.

Het ministerschap van Buitenlandse Zaken lijkt Timmermans op het lijf geschreven. Hij kan er al zijn talenten als politicus, diplomaat en talenwonder in kwijt. Maar nu stapt hij dus over naar Europa. Niet als buitenlandvertegenwoordiger, een post waarvoor hij ook vaak werd genoemd, maar als Europees Commissaris.

STER Reclame