NOS NieuwsAangepast

Friezen krijgen .frl-domein

Een eigen taal hadden ze al, maar tot nu toe moesten de Friezen het doen met .nl-domeinnamen op internet. Met de komst van een eigen .frl-domeinnaam is daar verandering in gekomen.

De eerste nieuwe Friese site is aangevraagd door de Amerikaanse internetbeheerder NIC, waardoor de eerste Friese site www.nic.frl heet. De Friese toplevel-domeinnamen (zoals .com, .nl en dus .frl) zijn nog niet zomaar te registreren. De eerste honderd domeinnamen zijn tot 1 april volgend jaar per intekening aan te vragen. Mensen uit Friesland krijgen daarbij voorrang.

Belang

Gedeputeerde Sietske Poepjes is enthousiast over het Friese plekje op internet. "Dit is uniek en biedt veel mogelijkheden voor de profilering en uitstraling van Fryslân."

Commerciële interesse in fryslân.frl, skûtsjesilen.frl, fierljeppen.frl of hotels.frl? Dan moet je een goed verhaal houden, want de stichting PuntFRL waakt over namen met een groot cultuurhistorisch of economisch belang en kiest daarvoor de meest geschikte partij.

Amsterdam

Ook Amsterdam krijgt binnenkort zijn eigen domeinnaam. De aanvraag voor .amsterdam-domeinen is deze zomer door de internationale organisatie Icann goedgekeurd. Ook aangevraagd zijn .philips, .kpn en .politie, maar die hebben voor zover bekend nog geen groen licht gekregen van Icann.

De Nederlandse overheid vroeg eerst ook .overheidnl aan, maar zag daar later van af.

Ninja

De aanvraag van een toplevel-domeinnaam is niet goedkoop. Om je eigen domeinnaam-extensie te krijgen moet je ongeveer 185.000 dollar per naam betalen plus 17.000 dollar onderhoudskosten per jaar.

Internationaal komen er de komende jaren zo'n 1300 nieuwe domeinnamen beschikbaar. Van .gent, tot .kiwi en van .email tot .ninja. Bekijk hier de hele lijst van goedgekeurde toplevel-domeinen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl