NOS NieuwsAangepast

IS onthoofdt weer journalist VS

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft een nieuwe onthoofdingsvideo vrijgegeven. Op het filmpje is te zien hoe de Amerikaanse journalist Steven Sotloff wordt gedood.

Het bestaan van de video werd gemeld door een organisatie die activiteiten van terreurgroepen volgt, SITE. Het Witte Huis kan nog niet bevestigen of de video echt is.

Sotloff werd in augustus vorig jaar ontvoerd in Syrië. Twee weken geleden dreigde IS om hem te doden, als de VS hen zou aanvallen. Sotloffs moeder deed daarna een emotionele oproep aan IS om haar zoon vrij te laten.

Nieuw dreigement

In de onthoofdingsvideo is Sotloff te zien, gekleed in een oranje pak. Hij zit op zijn knieën, met naast hem een gemaskerde strijder van IS. Aan het begin van het filmpje spreekt Sotloff president Obama toe. De journalist zegt dat hij de prijs betaalt voor de Amerikaanse aanvallen op Irak.

Ook de gemaskerde beul richt zich rechtstreeks tot de Amerikaanse president. "Hier ben ik weer Obama. En ik ben terug vanwege jullie arrogantie jegens de Islamitische Staat. Ondanks al onze ernstige waarschuwingen." Hij verwijst daarna onder meer naar de Amerikaanse luchtsteun bij de herovering van de dam bij Mosul.

Hij dreigt ook de Brit David Cawthorne Haines te vermoorden. "Zolang jullie raketten onze mensen raken, zal ons mes de nekken van jullie mensen raken", zegt de man met een Brits accent.

Foley

Het is de derde onthoofdingsvideo die in korte tijd door IS wordt vrijgegeven. Vorige week verscheen een filmpje waarin een Koerd werd onthoofd. Ruim een week daarvoor werd de Amerikaanse journalist James Foley gedood.

De beul in het filmpje van Sotloff wekt de suggestie dat hij ook Foley heeft onthoofd. De vroegere rapper Abdel-Majed Abdel Bary zou mogelijk degene zijn die Foley heeft gedood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl