NOS NieuwsAangepast

Vaker lenen zonder bank

Steeds meer mensen lenen grote hoeveelheden geld bij familie, vrienden of onbekenden. Officiële cijfers ontbreken, maar onder meer de Autoriteit Financiële Markten (AFM) constateert dat banken vaker worden gepasseerd. Ook notarissen zien steeds meer leningen zonder dat er een bank aan te pas komt.

Een van de oorzaken is de opkomst van crowdfunding. Via sites als geldvoorelkaar.nl kunnen particulieren een wildvreemde geld lenen. Dat gebeurt op basis van vertrouwen. Degene die leent, bepaalt een relatief hoge rente: 6 tot 8,5 procent. Geldvoorelkaar.nl heeft inmiddels al voor 35 miljoen euro aan investeringen voor leners opgehaald.

Risico's

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie waarschuwt ervoor om geld te lenen zonder tussenkomst van een notaris. De schuldeiser heeft dan geen zekerheid. Beter is het volgens de KNB om afspraken wel te laten vastleggen.

De AFM spreekt van een goede ontwikkeling, maar waarschuwt eveneens voor de risico's. "Sites screenen hun leners wel, maar dat gaat nooit zo professioneel als bij een bank", zegt een woordvoerder. "Het gaat wel om mensen die bij de bank geen lening kunnen krijgen. Dat heeft meestal een reden. Het is belangrijk dat mensen dat beseffen."

31 investeerders

Voor Marcel Benschop was de methode een echte uitkomst. Hij plaatste op geldvoorelkaar.nl een oproep om hem geld te lenen voor de bouw van een huis. Van de bank kregen Benschop en zijn partner geen hypotheek, maar op internet dienden zich binnen 15 minuten 31 particuliere investeerders aan. Dat leverde Benschop 20.000 euro op. "Wij hebben een goed inkomen", zegt Benschop. "Investeerders kijken daar doorheen. Dat zijn mensen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl