"Ik kan Kiev in twee weken innemen"

time icon Aangepast

Als Poetin het wil, dan kan hij Kiev in twee weken innemen. Dat zou de Russische president telefonisch tegen de voorzitter van de Europese Commissie Barroso hebben gezegd. Tijdens het topoverleg in Brussel van afgelopen zaterdag deelde Barroso die uitspraak met EU-staatshoofden en regeringsleiders, schrijft de Italiaanse krant La Repubblica.

Het doorgaans goed geïnformeerde blad Der Spiegel kreeg in Brussel de uitspraak bevestigd uit de mond van een West-Europese diplomaat, die de top begeleidde. Dat schrijft het Duitse tijdschrift op zijn website.

Reactie op sancties

Het 'dreigement' van Poetin zou een reactie zijn op een vermaning van Barroso dat Rusland zijn militairen, die de Oekraïense grens zouden zijn overgestoken, tot de orde moet roepen. Poetin ontkent nog altijd dat Russische militairen in Oekraïne actief zijn. De NAVO gaat ervan uit dat Russische militairen de pro-Russische separatisten steunen bij het conflict in oost-Oekraïne.

Volgens La Repubblica wil Poetin met zijn uitspraak duidelijk maken dat het Westen hem niet moet provoceren. Het zou een reactie zijn op de aankondiging van nieuwe sancties van Europese landen tegen Rusland.

Volgens Hubert Smeets, Ruslanddeskundige voor het NRC Handelsblad, zijn de uitspraken van Poetin zowel grootspraak als een serieus dreigement. "Het is grootspraak omdat men in Moskou graag denkt zaken in een vloek en een zucht op te kunnen lossen. Maar het is ook een dreigement, omdat het aangeeft in welke termen Poetin denkt. Hij meent serieus dat Oekraïne geen onafhankelijke staat is en dat spreekt hij uit."

Geen eenheid

Smeets zei in het NOS Radio 1 Journaal dat Poetin al maanden bezig is het Westen en vooral Europa te testen. "Poetin zegt het dreigement niet voor niets tegen de voorzitter van Europese Commissie. De Europese Unie is niet eensgezind en Poetin wil laten zien dat Europa geen vuist tegen Rusland kan maken."

Volgens Smeets heeft Poetin op dat vlak wel een punt. "Er zijn ook haarscheurtjes in de Europese eenheid. Hongarije en Slowakije staan bijvoorbeeld niet achter de economische sancties tegen Rusland. Duitsland laveert tussen sancties en toenadering. Poetin maakt daar genadeloos gebruik van."

'Uit context'

Het Kremlin zegt in een reactie dat de opmerkingen van Poetin uit zijn verband zijn gerukt. Volgens een woordvoerder van de president hadden die woorden een heel andere betekenis. Wat hij daarmee bedoelde, zei hij niet.

De woordvoerder van Poetin had verder kritiek op het feit dat delen van het gesprek tussen Barroso en Poetin zijn gelekt. Volgens hem is dat "incorrect" en zijn de grenzen van diplomatiek fatsoen overschreden.

STER Reclame