NOS NieuwsAangepast

"Nazomer pleister op de wonde"

De kachel kan weer uit, de warme kleding kan weer terug in de kast en de chocolademelk hoeft nog niet te worden opgewarmd. Want na een natte augustusmaand komt de zomer even terug.

Vandaag en morgen krijgen we nog te maken met wat wolkenvelden maar daarna worden drie dagen met zonnig weer verwacht. Op donderdag en vrijdag kan het kwik hier en daar oplopen tot 26 graden. Ook in het weekend wordt het waarschijnlijk aangenaam weer; of het mooie weer daarna nog aanhoudt is moeilijk te zeggen.

Het mooie nazomerweer wordt veroorzaakt door de orkaan Cristobal, die warme lucht meeneemt naar IJsland. Daardoor ontstaat er ten oosten van de orkaan een hogedrukgebied.

Het is wel jammer dat het zomerweer terugkeert nu de scholen weer begonnen zijn. "Hele vakantie regen, en nu school weer begint gaat de zon schijnen", schrijft iemand op Twitter. "Nederland be like. Regen in de vakantie, zon tijdens school", luidt de frustratie van een andere scholier.

Maar er zijn ook mensen die het juist wel prettig vinden dat de vakantie is afgelopen en de zon weer tevoorschijn komt. "Kinderen naar school, de rest is aan het werk, en ik geniet van de zon." En: "1 september, de meeste mensen zijn terug naar school of aan het werken. En ik lig hier op mijn luie kont in de zon, eat that!".

Dat er in augustus ouderwets werd geklaagd over het weer, zal niemand zijn ontgaan. Maar was de zomer eigenlijk wel zo slecht dit jaar? "Als we de schoolvakanties bekijken, dan kwamen de vroege vogels (dus regio noord) er best goed vanaf", vertelt NOS-weerman Marco Verhoef. "De weken in juli waren relatief warm en vrij zonnig, maar soms vielen er wel zware onweersbuien met veel regen."

"In augustus werd het gewoon ronduit wisselvallig en koel. De maand is bijna 1,5 graad te koud verlopen en er viel op veel plaatsen twee keer zoveel regen als normaal in de maand. In Drenthe en Overijssel was het overigens minder nat. De zon kwam nog redelijk uit de verf."

Niet ongebruikelijk

In de rest van Europa was het op veel plaatsen niet anders, constateert Verhoef. "Het eerste deel van de zomer was nog vrij warm; augustus is in veel landen koel en wisselvallig geweest. Zelf heb ik in drie weken in Zuid-Duitsland en Oostenrijk slechts vijf dagen een temperatuur van 20 graden gehad of hoger gehad. Een temperatuur van boven de 25 graden hebben we niet gehaald. En regen: aan de orde van de dag. Maar ik klaag niet hoor ;-)."

Dat het komende week toch weer een beetje zomer wordt, is niet ongebruikelijk voor september, zegt Verhoef. "Maar dit jaar wel een beetje een pleister op de wonde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl