NOS NieuwsAangepast

Boetes NS en ProRail omhoog

Als de Nederlandse Spoorwegen (NS) en ProRail twee jaar op een rij niet goed presteren, moeten ze hogere boetes gaan betalen. Staatssecretaris Mansveld schrijft dat aan de Tweede Kamer. Ze wil ook dat de vervoersorganisaties transparanter worden en klachten serieuzer behandelen.

In de plannen voor het hoofdrailnet voor de komende tien jaar staat dat als treinen bijvoorbeeld niet op tijd rijden of helemaal uitvallen, de NS de eerste keer een half miljoen euro moet gaan betalen. Bij een tweede keer loopt de boete op naar 750.000 euro en als de NS een derde keer de afspraken niet nakomt, is dat 1 miljoen euro.

Voor ProRail (verantwoordelijk voor het spoorwegnet in Nederland) gelden lagere boetes: 75.000 euro bij de eerste keer, 100.000 euro voor de tweede keer en 125.000 euro voor de derde keer.

Mansveld wil dat dat geld teruggaat naar de reiziger. Ze wil dat de NS met consumenten- en reizigersorganisaties gaat praten.

Klachtenloket

De staatssecretaris schrijft dat ProRail "op adequate wijze" op vragen, klachten, adviezen en ideeën van bij het spoor betrokken partijen moet reageren. Er moet in ieder geval een goed werkend klachtenloket komen.

Ze wil ook dat de NS de vertrek- en aankomsttijden van de treinen beter gaat afstemmen op het andere openbaar vervoer, zoals trams en bussen.

Mansveld schrijft verder dat ze niet per se tegen het idee van de NS is om de reiziger meer te gaan laten betalen in de spits. Volgens haar mag de NS een voorstel doen en zal ze onderzoeken of dat plan haalbaar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl