NOS NieuwsAangepast

Teeven wacht op asielbesluit EU

Staatssecretaris Teeven wil wachten op een besluit van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, voordat hij een beslissing neemt over een plan van gemeenten om de asielzoekers 'bed, bad en brood' te geven.

Dat is volgens de gemeente Amsterdam de uitkomst van een gesprek tussen Teeven en de Amsterdamse burgemeester Van der Laan.

Opvang

Een woordvoerder van Teeven spreekt van een prima gesprek, maar stelt wel dat de staatssecretaris er "in principe niet voor is om opvang te verzorgen voor mensen die moeten vertrekken."

Het besluit van de Europese ministers, dat in oktober wordt verwacht, is een reactie op een advies van het Europese Comité voor Sociale Rechten, dat stelt dat Nederland tekortschiet bij de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Volgens de woordvoerder van de staatssecretaris zou er door het besluit "een nieuwe politieke situatie" kunnen ontstaan.

Plannen

Van der Laan sprak vanochtend met Teeven naar aanleiding van het Amsterdamse plan om uitgeprocedeerde asielzoekers onder te brengen in een nachtopvang, vergelijkbaar met de daklozenopvang.

Volgens een woordvoerder heeft de burgemeester begrip voor de positie van Teeven, maar gaat Amsterdam samen met andere gemeenten wel door met een onderzoek naar "sobere opvang."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl