Jan de Jonge is ontslagen als coach van Heracles Almelo omdat de resultaten tegenvallen en de clubleiding er geen vertrouwen in heeft dat de 51-jarige Emmenaar het tij kan keren.

Heracles is het seizoen begonnen met vier nederlagen op rij, waardoor het de enige nog puntloze club in de eredivisie is. Zaterdag verloor het met 3-1 van mede-degradatiekandidaat Excelsior. Eerder waren AZ, FC Groningen en Cambuur al te sterk voor Heracles.

"Nul punten, voetbal niet vermakelijk"

Volgens voorzitter Jan Smit was het vertrek van De Jonge onvermijdelijk. "Na vier wedstrijden hebben we nul punten en het voetbal is ook niet waar we het publiek hier mee vermaken. Daarom denken we dat dit beter is."

De club neemt de komende dagen de tijd om een vervanger te zoeken voor De Jonge. "Vanwege het interlandweekend hebben we gelukkig twee weken de tijd om een trainer te zoeken die bij Heracles past", aldus Smit. Oud-coach Gertjan Verbeek wordt het volgens de voorzitter in ieder geval niet.

"Verbeek zou een uitstekende trainer zijn geweest, maar die doet het niet omdat hij bevriend is met De Jonge. Dat heeft hij al eerder aangegeven en nee is echt nee bij Verbeek."

Net geen record

Het ontslag na slechts vier duels in een seizoen is geen eredivisierecord. NEC-coach Alex Pastoor kreeg een jaar geleden al na drie wedstrijden zijn congé.

De Jonge werd begin vorig seizoen aangesteld als coach van de Almeloërs. Hij volgde de naar Vitesse vertrokken Peter Bosz op. De Jonge kende een moeilijke start bij Heracles, maar leidde de club in zijn eerste jaar uiteindelijk naar de veilige veertiende plaats in de competitie.

Eerder tussentijds weg

Het is niet de eerste keer dat de oud-speler van FC Groningen, sc Heerenveen en FC Emmen een trainersklus niet afmaakt. In 2001 werd hij bij FC Emmen op straat gezet en in 2008 vertrok De Jonge bij De Graafschap vanwege onenigheid met de clubleiding.

Ook als interim-coach van SC Heerenveen maakte hij in 2010 het seizoen niet af omdat de resultaten tegenvielen.

STER reclame