Een bizarre aanloop naar de WK judo zorgde ervoor dat Henk Grol niet fit op de mat verscheen. Hij had last van een infectie door een muggenbeet. "Het is me nog nooit gegund om alleen normale wedstrijden te judoën op een WK" verzuchtte de Haarlemmer na zijn zevende plek.

Het onfortuinlijke prikje van het insect gebeurde woensdagavond. De dag erna was zijn onderbeen rood en opgezwollen. De judoka en de bondarts van de judoploeg besloten naar het ziekenhuis te gaan. Daar kreeg Grol een driedubbele dosis antibiotica toegediend.

Pamper

Twee dagen lang lag Grol ziek op bed. Maar hij besloot op karakter toch de tatami op te gaan. "Ik kon niet eens een warming-up doen, zo slap was ik," verklaarde de judoka. Van te voren was hij door diarree bang dat hij met een pamper de mat op zou moeten: "Maar gelukkig hielpen de pillen net op tijd."

Toch wist Grol de kwartfinales te bereiken. Daar stuitte hij op Tagir Chaiboelajev, een Rus van wie hij nog nooit wist te winnen. Toen hij een aanval probeerde te blokkeren knapte er iets in zijn knie: "De knie voelde daarna instabiel waardoor judoën nog ongemakkelijker werd."

Ondanks de fysieke malheur besloot hij toch de mat op de stappen voor de strijd om het brons: "Misschien had ik het niet moeten doen. Maar ik was gefrusteerd, ik wilde niet opgeven."

Grol verloor uiteindelijk in de herkansing van de Zweed Martin Pacek. Maar hij had eigenlijk twee dagen eerder al verloren, van een mug.

STER reclame