Premier Lesotho ontvlucht "coup"

Aangepast

In Lesotho lijkt een staatsgreep te worden gepleegd. Het leger van het Afrikaanse land heeft in de hoofdstad Maseru regeringsgebouwen omsingeld en het hoofdbureau van de politie ingenomen.

Premier Thabane is gevlucht naar Zuid-Afrika. Op de Zuid-Afrikaanse televisie sprak hij van een militaire coup, "omdat het leger niet handelt volgens instructies van de opperbevelhebber, en dat ben ik zelf". Het leger spreekt tegen dat het de macht wil grijpen en zegt dat de militairen zijn teruggekeerd naar de kazerne.

Wat er precies aan de hand is, is onduidelijk. Websites van media in Lesotho zijn offline of niet bijgewerkt. Radiozenders zijn uit de lucht gehaald en telefoons werken veelal niet.

Bewakingspersoneel van de Amerikaanse ambassade zegt dat vanochtend is geschoten. Inmiddels is het weer rustig in Maseru.

Enclave

Lesotho is een voormalige Britse kolonie in het zuiden van Afrika. Het land is een enclave; het wordt aan alle kanten omgeven door Zuid-Afrika.

Sinds de onafhankelijkheid in 1966 waren er verscheidene staatsgrepen in Lesotho. De laatste was in 1998.

Sinds 2012 is er een regering van nationale eenheid aan de macht, maar in de coalitie ontstond deze zomer onenigheid. Thabane vreesde voor zijn positie en besloot in juli om het parlement buitenspel te zetten.

STER Reclame