NOS NieuwsAangepast

"Paardenbeul heeft er verstand van"

Zo'n tachtig paarden zijn het afgelopen jaar zwaar mishandeld in Nederland. Van de dader of daders is nog geen spoor. De mishandelingen houden veel paardenhouders bezig, onder wie Iris Holt. Zij heeft haar paarden dicht bij huis staan, daar lopen ze minder gevaar. "Het is verschrikkelijk. Ik snap niet wat er in iemand omgaat die dit soort dingen doet."

Veel mensen zijn bang, zegt Holt. "Paardenhouders zijn heel argwanend geworden. Als iemand iets te lang naar de paarden kijkt, vertrouwen ze het al niet meer. Normaal is dat niet zo, dan denk je eerder 'die paarden zijn inderdaad mooi'."

Scherp voorwerp

Vlak bij haar boerderij in Roden werden deze week twee paarden mishandeld. De dader of daders slaan vaker toe bij dit soort afgelegen locaties. De paarden worden in veel gevallen met een scherp voorwerp verminkt. Vaak in en rond de schaamstreek.

Helaas overleven niet alle paarden de mishandeling, zegt dierenarts Julius Peters. Volgens hem gaan ze vooral dood als er geopereerd moet worden, want veel van de dieren kunnen dat niet aan. "Als het zo slecht gaat, dan besluit je alsnog tot euthanasie."

Verstand van paarden

Peters denkt dat de dader verstand heeft van paarden. Een paard is een vluchtdier en trapt als je hem van achter benadert. Door met het dier te praten, hem aan te halen en hem eten te geven stel je het dier gerust, zegt hij. "Als een paard bang is, loopt hij van je weg."

Veel paardeneigenaren hebben maatregelen genomen om te voorkomen dat de paardenbeul kan toeslaan. Zo sturen ze de dieren zonder halsters de wei in en laten veel eigenaren de dieren in het zicht lopen.

"Er zijn ook eigenaren die hun honden los op het erf laten lopen", zegt Holt. "Omdat dat afschrikt." Bij sommige maneges en stallen wordt gesproken over het inzetten van burgerwachten.

Sociale media

Paardeneigenaren gebruiken ook sociale media om elkaar te waarschuwen. Zo heeft Holt al een paar keer foto's voorbij zien komen van mensen die niet op het erf van een paardenhouder thuis horen. "Als iemand de benen neemt op het moment dat je naar die persoon toeloopt, dan is een mobiele telefoon snel gepakt en een foto zo gemaakt."

In zes politieregio's in Nederland speelt de problematiek van de paardenmishandeling. Die regio's zijn Noord-Holland, Midden-Nederland, Limburg, Oost-Brabant, Noord-Nederland en Gelderland. Vandaag kwamen rechercheurs bijeen om te praten over de mishandelingen en om informatie uit te wisselen.

Geen peil op trekken

Ondanks de inzet van de politie zal het niet makkelijk zijn om de dader snel te pakken te krijgen, vreest dierenarts Peters. "Het grillige is dat het door het hele land gebeurt. Er is geen peil op te trekken wie dit doet en hoe dit in z'n werk gaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl