NOS NieuwsAangepast

"Rechtsstaat wordt eerder verzwakt"

"Het is heel onwenselijk als je het Nederlanderschap afpakt zonder strafrechtelijke veroordeling. Op basis van wat voor informatie zou je dat dan willen doen? Het is nogal wat", zegt André Seebregts, strafrechtadvocaat. Seebregts staat een aantal terreurverdachten bij en vertegenwoordigt ook de gisteren opgepakte Hagenaar Azzedine C., alias Abou Moussa. "Deze maatregelen zijn bedoeld om de rechtsstaat te versterken, maar het lijkt erop dat de rechtsstaat eerder wordt verzwakt."

Het kabinet wil de wet zo aanpassen dat jihadgangers die zich bij een terroristische strijdgroep hebben aangesloten het Nederlanderschap kwijtraken. Dat moet kunnen zonder veroordeling. Het is een van de maatregelen die ministers Opstelten en Asscher vandaag aankondigden. Seebregts reageerde in het NOS Radio 1 Journaal.

Negatiever

"Minister Asscher zegt dat het over mensen gaat die geradicaliseerd zijn, maar dat is zeer de vraag. In de zaken die ik tot nu toe gezien heb wordt iedere keer heel zwaar ingezet en loopt het dan met een sisser af. Dat is het gevaar: dat mensen die nog niet zover zijn door deze maatregelen worden getroffen. We willen de juiste mensen pakken, maar we moeten niet willen dat we hierdoor ook een heleboel onschuldige mensen raken."

Seebregts denkt dat jongens die niet geradicaliseerd zijn door deze maatregelen misschien juist extremer worden. "Bij hen werkt het juist averechts. De jongens die ik spreek zijn nog niet zo negatief over Nederland, maar als die repressie komt, zonder dat het redelijk is, dan worden ze negatiever."

Bewijs

Volgens de advocaat worden veel moslims met wie hij contact heeft, regelmatig gevraagd naar hun legitimatie. "Als ze worden gefilmd, als ze worden lastiggevallen. Waarom dat gebeurt wordt niet uitgelegd. Dat is informatie van de AIVD. Hoe zij daarbij komen is onduidelijk.'

Of de maatregelen van het kabinet de jongens raken die jihadstrijders ronselen, betwijfelt Seebregts. "Ik ken ze niet, maar ik kan me niet voorstellen dat ze zeggen: 'door deze maatregelen hou ik er mee op'."

"Die jongens geloven zo erg in wat ze doen, dat ze niet stoppen doordat er bijvoorbeeld een kliklijn komt. Wat je dan moet doen, weet ik niet. Maar ik denk wel dat je bewijs moet hebben voordat je ze wil aanpakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl