NOS NieuwsAangepast

Van swipen, via dippen naar drukken

Je pincode intoetsen is zó 2013. Tegenwoordig reken je op het station of in de super af door te drukken. Je steekt je pinpas niet meer in de betaalautomaat, maar houdt je pas er als een ov-chipkaart tegenaan. Dit 'contactloos betalen' kan op steeds meer plekken en volgens de banken gebeurt het steeds vaker.

In juni waren er 375.000 betalingen via 'contactloos betalen', in juli waren dat al 520.000 betalingen. Dat klinkt fors, maar vorig jaar werden er ongeveer 220 miljoen gewone pinbetalingen per maand gedaan. Het drukken kan vooral op stations, bijvoorbeeld bij de AH to go.

NFC-chip

Er zijn nu zo'n 42.000 van alle 300.000 betaalautomaten in Nederland geschikt voor het drukken. Maar de grootste slag is gemaakt bij de passen. Volgens Currence, die het betaalverkeer in Nederland regelt, zijn er al 6,7 miljoen passen en mobiele telefoons geschikt voor 'contactloos betalen'. Die telefoons en passen zijn voorzien van een NFC-chip. De passen kun je herkennen aan een soort radiogolfje dat op de pas staat. Klanten met een nieuwe pas van ABN Amro en ING kunnen 50 euro per dag 'contactloos' besteden.

Ook Rabobank en Vodafone doen proeven met betalen via de NFC-chip.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl