De Oekraïense premier Jatsenjoek wil dat het parlement voorbereidingen treft voor een mogelijk NAVO-lidmaatschap. Daarvoor moet de officiële Oekraïense status van niet-gebonden land worden geschrapt.

NAVO-secretaris-generaal Rasmussen zei in een reactie dat de NAVO een Oekraïense koerswijziging "volledig respecteert".

Jatsenjoeks offensieve koers volgt op berichten van gisteren dat Russische militairen met de separatisten meevechten in het zuidoosten van Oekraïne. Volgens de NAVO zijn er nu meer dan duizend Russische militairen actief op Oekraïens grondgebied.

Geen bewijs

Voor die Russische aanwezigheid is geen spat bewijs, heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov vanmorgen benadrukt. "We horen allerlei wilde gissingen, en dat is niet voor de eerste keer", zei Lavrov op een persconferentie in Moskou.

Moskou ligt zwaar onder vuur van de westerse wereld wegens de inmenging in de Oekraïense crisis. De Amerikaanse president Obama zei gisteravond niet van plan te zijn om in te grijpen in de regio.

Het is aan de NAVO om grenzen te stellen aan de Russen, aldus Obama.

Reactie NAVO

In Brussel hebben de NAVO-ambassadeurs vergaderd over de opgelopen spanningen in Oekraïne. NAVO-chef Rasmussen kondigde na afloop geen concrete stappen tegen Rusland aan; daarover wordt volgende week op een NAVO-top in Wales gesproken.

Rasmussen veroordeelde de "serieuze escalatie van Ruslands militaire agressie tegen Oekraïne". Hij eiste dat Rusland zijn militaire acties in Oekraïne staakt en ophoudt met de levering van wapentuig aan de separatisten.

Over een mogelijke Oekraïense toetreding zei Rasmussen dat al in 2008 was besloten dat een NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne in het verschiet ligt, mits het land aan alle voorwaarden voldoet.

STER reclame