NOS VoetbalAangepast

Hiddink kiest Afellay en Klaassen

Bondscoach Guus Hiddink heeft Ibrahim Afellay en Davy Klaassen opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal voor de oefeninterland tegen Italië en de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië.

De middenvelders van Olympiakos en Ajax zaten niet bij de voorlopige selectie die Hiddink vorige week bekendmaakte. Doelman Michel Vorm (Tottenham Hotspur) en verdediger Gregory van der Wiel zijn afgevallen. Van der Wiel hervatte onlangs de training bij Paris Saint-Germain na een rugblessure.

De nieuwe bondscoach, die aan zijn tweede termijn bij Oranje begint, heeft in totaal 25 spelers opgeroepen voor de komende twee interlands. Erik Pieters keert na ruim een jaar afwezigheid terug in Oranje.

Debuut onder Hiddink

Afellay droeg in november 2012 voor het laatst het Oranje-shirt in een oefenduel met Duitsland (0-0). Vanwege aanhoudend blessureleed kwam Afellay sindsdien nauwelijks in actie. Dit seizoen is hij door zijn werkgever Barcelona verhuurd aan de Griekse kampioen Olympiakos.

"Ik wil de komende tien dagen bekijken hoe hij ervoor staat'', zei Hiddink. "Hij heeft in het verleden wel bewezen dat hij een heel goede speler is.'' De 28-jarige Afellay maakte in februari 2004 onder toenmalig PSV-trainer Hiddink zijn profdebuut.

De 21-jarige Klaassen werd in mei door Louis van Gaal opgeroepen voor een trainingsstage van het Nederlands elftal, maar haalde de WK-selectie niet. De Ajacied speelde tot nu toe één interland: de met 2-0 verloren oefenwedstrijd tegen Frankrijk in maart.

Van Persie aanvoerder

Hiddink liet doorschemeren dat Robin van Persie de aanvoerder blijft van het Nederlands elftal. "Zoals het er nu voor staat, blijft Van Persie de aanvoerder'', zei Hiddink. De bondscoach gaat komende week nog wel in gesprek met de bepalende spelers binnen zijn selectie.

Tijdens het WK nam vooral Arjen Robben, de vicecaptain van Oranje, een voortrekkersrol. "Er is een goede balans geweest tussen die twee. De één met de band om, de ander pakte ook zijn verantwoordelijkheid naar het team toe. Als daar geen wrijving zit, zie ik het niet als een probleem om het zo te houden", stelde Hiddink.

Het Nederlands elftal speelt op 4 september in Bari een oefenwedstrijd tegen Italië. Na een kort trainingskamp in Oostenrijk volgt dan op 9 september in Praag de eerste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië.

De selectie:

Doel: Jasper Cillessen (Ajax), Tim Krul (Newcastle United), Jeroen Zoet (PSV)

Verdediging: Daley Blind (Ajax), Daryl Janmaat (Newcastle United), Bruno Martins Indi (FC Porto), Erik Pieters (Stoke City), Joël Veltman (Ajax), Paul Verhaegh (FC Augsburg), Ron Vlaar (Aston Villa), Stefan de Vrij (Lazio)

Middenveld: Ibrahim Afellay (Olympiakos), Jordy Clasie (Feyenoord), Leroy Fer (Queens Park Rangers), Nigel de Jong (AC Milan), Davy Klaassen (Ajax), Wesley Sneijder (Galatasaray), Rafael van der Vaart (Hamburger SV), Georginio Wijnaldum (PSV)

Aanval: Memphis Depay (PSV), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Dirk Kuijt (Fenerbahçe), Jeremain Lens (Dinamo Kiev), Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern München)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl