Staatssecretaris Klijnsma roept de bevolking op mee te doen aan een discussie over de toekomst van het pensioenstelsel. Vanaf vandaag is de website denationalepensioendialoog.nl online. De site moet wensen, ideeën en zorgen die in de samenleving leven digitaal in kaart brengen.

Verder zijn er de komende maanden bijeenkomsten in het land, waar geïnteresseerden, deskundigen en belangenbehartigers met elkaar over pensioenen kunnen praten.

Ingewikkeld

Klijnsma begrijpt dat pensioenen voor veel mensen ingewikkelde materie zijn. "Maar het gaat wel ergens over. Hoe zorgen we dat we in de toekomst een goed pensioenstelsel houden waar we op kunnen blijven vertrouwen?" Ze benadrukt dat iedereen de kans krijgt om aan de discussie mee te doen.

Volgens de staatssecretaris moet het pensioenstelsel beter aansluiten bij de manier waarop mensen werken en leven. Ze wijst op de demografische en economische veranderingen en op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. "Die leiden tot fundamentele vragen die de kern van het pensioenstelsel raken." Het kabinet wil in het voorjaar met voorstellen komen waarin de resultaten van de discussie zijn verwerkt.

Premies

De dialoog staat los van de aanpassingen die de afgelopen tijd al door de Tweede en Eerste Kamer zijn aangenomen. Zo wordt het opbouwpercentage verlaagd en het is de bedoeling dat ook de pensioenpremies dalen.

STER reclame