NOS NieuwsAangepast

Helft van alle Syriërs op de vlucht

Bijna de helft van alle Syriërs is door het oorlogsgeweld op de vlucht geslagen, blijkt uit nieuwe cijfers van de Verenigde Naties. De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Antonio Guterres spreekt van "de grootste humanitaire ramp van onze eeuw". In een jaar tijd is het aantal Syrische vluchtelingen in het buitenland met een miljoen gestegen.

Kinderen vormen meer dan de helft van alle Syrische vluchtelingen.

Een op de acht

Drie miljoen Syriërs hebben hun toevlucht in het buitenland gezocht sinds het begin van de burgeroorlog in maart 2011. Syrië telde voor de oorlog 23 miljoen inwoners.

1,2 miljoen Syriërs zijn uitgeweken naar het buurland Libanon, meer dan 1,4 miljoen mensen naar Turkije en Jordanië.

Dit zijn alleen de geregistreerde vluchtelingen, in werkelijkheid gaat het waarschijnlijk om grotere aantallen.

Opmars IS

Binnen Syrië zelf zijn 6,5 miljoen mensen op drift geraakt. De situatie in Syrië is de afgelopen negen maanden nog fors verslechterd als gevolg van de opmars van de extremistische Islamitische Staat (IS).

De IS-strijders staan bekend om hun wreedheden tegen de burgerbevolking.

Te weinig hulp

"De wereld doet te weinig om de Syriërs te helpen", waarschuwde Guterres. "Dat betreft zowel de hulp aan de Syriërs zelf als aan de landen die de vluchtelingen opvangen."

Volgens de VN-commissaris is er tot het eind van dit jaar nog 1,5 miljard euro nodig om de vluchtelingen de winter door te helpen.

De strijd tussen het regeringsleger van president al-Assad en verschillende oppositiegroepen heeft tot dusver meer dan 190.000 levens geëist.

Landen met de meeste Syrische vluchtelingen

Libanon: 1.175.504

Turkije: 832.508

Jordanië: 613.252

Irak: 215.369

Egypte: 139.090

Noord-Afrika: 23.367

Aantal vluchtelingen binnen Syrië: 6.5 miljoen

Bron: UNHCR

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl