NOS NieuwsAangepast

Vitens sluit twee waterbronnen

Vitens stopt met het winnen van bronwater op twee plekken. Het drinkwaterbedrijf bevestigt berichten daarover in dagblad Trouw. De bronnen in Nijmegen en Zutphen voldoen op termijn niet meer aan de norm.

De waterwinning in Zutphen stopt in 2016. Daar zitten veel oplosmiddelen in de bodem, door jarenlange industriële activiteiten in het gebied.

De bron in Nijmegen gaat volgend jaar al dicht. Ook hier is de bodem verontreinigd door de bedrijven die er ooit stonden.

Vogelvrij

Directievoorzitter Declerq van Vitens maakt zich zorgen over de veiligheid van drinkwaterbronnen in Nederland. In een interview met de krant zegt ze dat de Nederlandse bodem haast vogelvrij is, nu bedrijven steeds vaker toestemming krijgen om in de bodem te boren voor onderzoek. Bij die boringen wordt vaak gebruik gemaakt van chemicaliën, die in de bodem en het grondwater terechtkomen.

Declerq uitte eerder al haar zorgen over de winning van schaliegas. Ze zei toen dat drinkwatervoorraden daardoor onherstelbaar verontreinigd kunnen raken.

Kwaliteit

Minister Schultz van Milieu zegt in een reactie dat de kwaliteit van het drinkwater in Nederland op dit moment goed is. "Het is schoon en veilig. Maar we moeten wel uitkijken dat er in de toekomst niet te veel in de grond gebeurt, waardoor het drinkwater in gevaar komt." Het kabinet komt later met plannen voor de verdere bescherming van de ondergrond. Volgens minister Kamp worden de drinkwaterbedrijven bij die plannen betrokken.

Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. Het heeft 5,4 miljoen klanten in het noorden, midden en oosten van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl