NOS NieuwsAangepast

Dienstplicht Oekraïne vanaf najaar

Oekraïne voert dit najaar de dienstplicht weer in. Dienstplichtigen worden niet ingezet in het conflict in het oosten van het land, bepaalde de Nationale Veiligheid en Defensie Raad van Oekraïne.

Het Russische persbureau Interfax berichtte over het besluit van de Oekraïense autoriteiten. Hoe lang militairen in dienst moeten, werd niet vermeld.

Afgeschaft

Ongeveer 4 maanden geleden kondigde interim-president Toertsjinov al aan dat Oekraïne de dienstplicht weer invoert, vanwege "de verslechterende situatie in het oosten en zuiden van Oekraïne, de toenemende kracht van gewapende pro-Russische milities en de bezetting van overheidsgebouwen". Een datum werd toen niet genoemd.

Vorig jaar werd de dienstplicht in Oekraïne juist afgeschaft. Toenmalig president Janoekovitsj wilde het leger hervormen en professionaliseren. Janoekovitsj sloeg in februari op de vlucht na massale protesten tegen zijn politieke koers.

2,3 miljard euro

President en opperbevelhebber Porosjenko kondigde afgelopen weekend aan dat hij voor de komende twee jaar 2,3 miljard euro uittrekt voor versterking van de strijdkrachten. Hij deed dat tijdens een grootse militaire parade in Kiev, op Onafhankelijkheidsdag.

Eerder dit jaar riep Oekraïne tienduizenden weerbare mannen en reservisten op voor de strijd tegen pro-Russische separatisten in het oosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl