NOS NieuwsAangepast

Carinova stopt met thuiszorg

Zorgorganisatie Carinova stopt aan het eind van dit jaar met het aanbieden van thuiszorg. Daardoor is onzeker of zo'n 3000 mensen in de omgeving van Zwolle en Deventer ook volgend jaar nog thuishulp krijgen.

Gisteravond werd al bekend dat zo'n 1000 medewerkers van Carinova hun baan zullen verliezen.

Bezuinigingen

Carinova stopt met thuiszorg omdat de bezuinigingen op de langdurige zorg tot veel onzekerheid leiden. "Het duurt te lang voordat de gemeenten duidelijkheid geven over de tarieven en de volumes die ze volgend jaar willen afnemen", zegt Johan Gerestein, voorzitter van de raad van bestuur van Carinova.

Daardoor kon de zorgorganisatie de begroting voor volgend jaar niet sluitend krijgen. "Door nu al het besluit te nemen te stoppen, komt de rest van het bedrijf niet in gevaar". Naast thuiszorg biedt Carinova ook begeleid wonen en medische zorg.

Zorgaanbesteding

Carinova kon door de opstelling van het UWV niet meer langer wachten op meer duidelijkheid van de gemeente, zegt Johan Gerestein. "Ontslagaanvragen van het UWV worden alleen verwerkt als een bedrijf niet meer in de race is voor de zorgaanbesteding".

Gerestein wijst erop dat het hier gaat "om medewerkers onderaan in het loongebouw die vaak in een kwetsbare positie zitten". Hij ziet het daarom als de sociale verantwoordelijkheid van Carinova om de medewerkers zoveel mogelijk van werk naar werk te begeleiden.

Daarover is hij niet heel optimistisch. "Onze koepelorganisatie heeft niet zo lang geleden al gewaarschuwd voor veel ontslagen, omdat er zoveel bezuinigd moet worden".

Grote werkgever

Wat er gebeurt met de mensen die nu thuishulp ontvangen is nog onduidelijk. In een brief aan de cliënten schrijft Carinova dat ze "te zijner tijd" verder worden geïnformeerd.

Bij Carinova werken 4000 mensen. Vorig jaar werd het bedrijf genomineerd als 1 van de 50 beste grote werkgevers van Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl