NOS SportAangepast

Basketbalbond zoekt financiers

Direct na de plaatsing voor het EK van volgend jaar werd duidelijk onder welke omstandigheden de Nederlandse basketballers deze prestatie hebben af moeten dwingen. De Nederlandse Basketball Bond (NBB) is technisch failliet en de mannen van Toon van Helfteren moesten de afgelopen maanden met beperkte middelen door heel Europa reizen.

Nu het ticket voor het EK binnen is, zal er snel een oplossing moeten komen voor de nijpende financiële situatie, vindt bondscoach Toon van Helfteren. "Het bestuur van de NBB is aan zet. Het is al jaren een kip-en-ei-verhaal, waarbij ik vind dat het sportieve ei nu gelegd is."

De penningmeester van de basketbalbond, Martin Groot, voert nog geen concrete gesprekken met eventuele geldschieters, maar gaat wel snel het gesprek aan met de betrokkenen.

"Binnenkort gaat de directie van de NBB samen met enkele oud-internationals en de federatie van eredivisieclubs (FEB) aan tafel om de mogelijkheden rondom Oranje te onderzoeken. Denk daarbij aan de begeleiding rondom het team en ook de sponsoring. De bond is technisch failliet, dus wij kunnen ons geen grote budgettaire uitgaven veroorloven."

Beter verhaal

De meeste nadruk zal tijdens die gesprekken liggen op de slechte financiële situatie van de bond. De NBB verkeert namelijk in zwaar weer. Het negatieve eigen vermogen bedraagt bijna 800.000 euro, dus geld om het vlaggenschip te ondersteunen is er niet. Dat kan alleen gebeuren via externe financiers.

"We hebben natuurlijk wel een veel beter verhaal te verkopen nu", aldus Groot, die hoopt dat de aandacht voor de EK-plaatsing van Oranje veel potentiële geldschieters oplevert. "Ik zie het azijn rondom het team steeds meer wegzakken. Er is enorm veel enthousiasme en positieve energie losgekomen de laatste tijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl