NOS NieuwsAangepast

Roemer: sloophamer door zorg

De oppositiepartijen die niet hebben meegepraat over het begrotingsakkoord dat gisteren rond kwam, zijn niet erg enthousiast. Ze benadrukken dat ze de onderliggende stukken niet kennen en weinig vertrouwen hebben in wat ze tot nu toe hebben gehoord.

Volgens SP-leider Roemer gaat de sloophamer door de zorg. Hij wijst op de afspraak tussen de coalitie en D66, ChristenUnie en SGP dat de zorgpremie en het eigen risico omhoog moeten.

Tweedeling

"Er zijn nu al bijna een miljoen mensen die deze kosten niet meer kunnen betalen, die aan het eind van de maand gewoon niet uitkomen", zei Roemer vanmorgen op NPO Radio 1. "Die groep is groeiende en je ziet dat het kabinet daar nauwelijks iets aan doet."

Volgens de SP-leider zie je de "enorme tweedeling" in de samenleving groeien en moet het aantal mensen dat door de plannen van het kabinet in de problemen komt, niet worden onderschat.

Veiligheidsdiensten

Ook CDA-fractievoorzitter Buma is bang dat de uiteindelijke begrotingsplannen - die op Prinsjesdag worden gepresenteerd - niet goed uitpakken. "Waar ik heel erg op hoop - maar wat naar ik vrees niet gaat gebeuren - is dat de belastingen niet verder omhoog gaan, maar naar beneden."

Verder vindt Buma het onbegrijpelijk dat de aangekondigde bezuiniging van 9 miljoen op de veiligheidsdiensten niet van tafel is gehaald. "Terwijl we nu een grotere terreurdreiging hebben dan voordat dit kabinet begon."

Wanvertoning

PVV-leider Wilders noemt het akkoord met "de nep-oppositie" een wanvertoning. "Het is te gênant voor woorden, meer dan een miljard extra naar asielzoekers en ontwikkelingshulp en Nederlanders krijgen hogere zorgpremies en lagere pensioenen voor hun kiezen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl