Een 14-jarige meisje uit de Amerikaanse staat Maine heeft een bijzondere vangst gedaan. Meghan LaPlante haalde dit weekend een helblauwe kreeft uit een van haar vallen.

Volgens het kreefteninstituut van de Universiteit van Maine zijn kreeften als deze zeer zeldzaam, schrijft The Boston Globe. Ongeveer 1 op de 2 miljoen kreeften in de regio heeft deze kleur. De meeste kreeften die in Maine gevangen worden, zijn heel donkerblauw of bruingroen.

Meghan, die een zomerbaantje heeft bij het kreeftenbedrijf van haar vader, wist direct dat ze iets bijzonders had gevangen. "Ik zag dat het een zeldzame was; ik had nog nooit zo'n ongewone kreeft gezien", zei ze tegen The Boston Globe.

Skyler

De knalblauwe kreeft heeft zijn bijzondere kleur vanwege een genetisch defect dat leidt tot overproductie van een bepaald eiwit. Ook knalrode (1 op 10 miljoen) en felgele (1 op 30 miljoen) kreeften komen voor. De zeldzaamste kreeften zijn spierwitte albinokreeften (1 op 100 miljoen).

De blauwe kreeft, die de naam Skyler heeft gekregen, is overgebracht naar een aquarium in de buurt waar hij gezelschap heeft van twee blauwe soortgenoten.

In Nederland worden met regelmaat blauwe kreeften gevonden, zegt marien bioloog Marco Faasse. Volgens hem stuiten duikers geregeld op de blauwe schaaldieren in het Grevelingenmeer en de Oosterschelde.

STER reclame