NOS NieuwsAangepast

Kritiek op Icesave-deal minister

De provincie Noord-Holland is ontevreden over de verkoop van de Icesave-schuld door minister Dijsselbloem. Ook andere overheden, gemeenten en waterschappen, die nog vorderingen op Icesave hebben, zijn in hun wiek geschoten.

Minister Dijsselbloem heeft de resterende vordering van de staat op Icesave verkocht voor 623 miljoen euro. Daarmee is het geld dat de staat voorschoot om spaarders te compenseren, terugbetaald. Maar de provincie Noord-Holland en andere overheden zeggen dat zij bij zo'n verkoop betrokken zouden worden, en dat is niet gebeurd.

De provincie en andere overheden hebben tezamen nog zo'n 166 miljoen euro van Icesave tegoed. Die vordering proberen ze nu zelf te verkopen. Daarbij krijgt de groep wel hulp en advies van het ministerie van Financiën en van De Nederlandsche Bank.

Icesaving

Icesaving, de belangenvereniging van kleine gedupeerde spaarders, is ook verrast door de deal van de staat. Advocaat Frank van 't Geloof, secretaris van de stichting, vindt de stap van de staat begrijpelijk. "Ik geef ze groot gelijk. Voor kleine gedupeerde spaarders is verkoop van de vordering echter niet interessant."

Bij Icesaving zijn 250 spaarders aangesloten die meer dan 100.000 euro op een IJslandse spaarrekening hadden staan, samen goed voor ongeveer 25 miljoen euro. Volgens Van 't Geloof is het te vorderen spaargeld er al wel en wil de IJslandse curator ook uitbetalen, maar ligt vooral IJsland dwars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl