NOS NieuwsAangepast

Airco's Suriname beperkt aan

Door correspondent Harmen Boerboom

Surinaamse ambtenaren mogen voorlopig alleen tussen 10.00 en 14.00 uur de airco aan hebben. Door het grote elektriciteitstekort in Suriname moeten de airco's op andere tijdstippen uit. President Bouterse heeft de rest van het land opgeroepen ook zuinig te zijn met energie.

Bouterse gaf in het parlement toe dat zijn regering fouten heeft gemaakt bij het energiebeleid. "De regering heeft vorig jaar al signalen gekregen dat de waterstand in het stuwmeer te laag zou worden voor de benodigde elektriciteitsopwekking, maar wij hebben daar niet adequaat op ingespeeld," zei Bouterse tijdens een speciale zitting in de Nationale Assemblée. Ook is er te weinig aandacht geweest voor de toenemende vraag naar energie.

Stroomonderbreking

Vorige week liet de directeur van het Surinaamse energiebedrijf EBS al weten dat de afgelopen 15 jaar geen enkele regering voldoende heeft geïnvesteerd in de energievoorziening. EBS schakelt wegens het stroomtekort sinds twee weken wijken van Paramaribo en andere gebieden in Suriname beurtelings uit.

Bedrijven moeten hun personeel naar huis sturen gedurende de vele uren dat de stroomonderbreking plaatsvindt en dat levert veel economische schade op. Het publiek is extra geïrriteerd, omdat EBS zich niet houdt aan het verdeelschema dat het bedrijf verspreidt. Het parlement riep het energiebedrijf op zich aan hun eigen schema te houden.

Prijsverhoging

De energieprijs is in Suriname al in geen jaren verhoogd. De verkoopprijs voor de consument ligt lager dan de productiekosten, maar tot nu toe durft geen enkele regering een impopulaire prijsverhoging aan uit angst voor electoraal verlies. Het ontbreekt de Surinaamse bevolking dan ook aan motivatie om zuinig met energie om te gaan.

Verwacht wordt dat, als president Bouterse volgend jaar opnieuw de verkiezingen wint, hij de prijs van elektriciteit gaat verhogen. Intussen is de regering bezig met plannen voor onder meer grote zonne-energiecentrales.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl