NOS NieuwsAangepast

Bootje delen mag niet meer

Heb je geen bootje, maar wil je toch graag een dagje door de Amsterdamse grachten varen? Tot voor kort kon je dan gemakkelijk een bootje huren via websites als GoBoat en Barqo, maar sinds gisteren is dat verleden tijd: zomaar je bootje verhuren is verboden in Amsterdam.

Bootjes op de Amsterdamse grachten | ANP

Professionele verhuur mag niet

Volgens Waternet, de grachtenbeheerder, zijn bedrijfjes als GoBoat en Bargo professionele verhuurders. En dat mag niet zonder exploitatievergunning. "Je mag je bootje wel uitlenen, maar je mag er geen geld aan verdienen", zegt Danielle van Gerven van Waternet. "Zodra je professioneel gaat verhuren, heb je een exploitatievergunning nodig. En hier zijn weer andere veiligheidseisen aan verbonden, zoals bijvoorbeeld het aantal reddingsvesten aan boord."

Voorlopig dus geen verhuur in Amsterdam, en daar zijn de verhuurbedrijfjes niet blij mee. Op de website van GoBoat staat te lezen: "GoBoat is teleurgesteld in de houding van Waternet en gaat graag met Waternet en de Gemeente Amsterdam op zoek naar een oplossing. Voor zover wij kunnen nagaan is Amsterdam de enige plek in Nederland waar je je eigen boot niet mag verhuren aan andere particulieren." Wat een heerlijk weer voor een dag op het water! Registreer je snel op http://t.co/SSkDjg6orO #varen #zon #amsterdam pic.twitter.com/9BTdmBB2qn GoBoat (@GoBoatNL) 12 juli 2014

Buurman

De regels over wanneer je nu wel en niet je bootje mag verhuren, zijn onduidelijk. Zo mag je als booteigenaar bijvoorbeeld wel gewoon je bootje verhuren aan je buurman. Volgens Waternet is dit niet te controleren: "Als jij je buurman wat geld in de hand drukt en zijn boot een dag leent, dan kunnen wij dat niet controleren", zegt een woordvoerder van Waternet tegen het Parool.

Bedrijven mogen alleen hun eigen boten verhuren, zoals bijvoorbeeld de websites boothurenamsterdam.nl en sloephurenamsterdam.eu nu doen. "Maar ook deze bedrijven moeten een exploitatievergunning hebben", zegt Van Gerven. Of dat in alle gevallen zo is, is bij Waternet niet bekend.

De regels over het verhuren van bootjes zijn nogal vaag, vindt GoBoat. Ze hopen dat Amsterdam de regels voor de verhuur gaat veranderen: "Amsterdam is vaak een voorstander van nieuwe initiatieven, dus we hopen dat ze binnenkort iets gaan veranderen", zegt een woordvoerder van GoBoat tegen het Parool

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl