"Russische tanks gaan Oekraïne in"

time icon Aangepast

Een kolonne van tien Russische tanks, twee pantservoertuigen en twee vrachtwagens is het zuidoosten van Oekraïne binnengetrokken. Dat heeft de Oekraïense regeringswoordvoerder Lysenko gezegd. Volgens hem zijn de voertuigen bemand door Russische militairen, die zijn verkleed als Oekraïense separatisten.

De voertuigen zouden ook de vlag van de separatisten dragen. De kolonne zou Oekraïne zijn binnengegaan bij het stadje Sjtsjerbak. Het nabijgelegen Novoazovsk, aan de kust, zou vannacht vanuit Rusland zijn bestookt met granaten.

"Geen informatie"

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov kreeg vanochtend op een persconferentie vragen over het vermeende militaire konvooi. "Daar heb ik nog geen informatie over", antwoordde Lavrov toen.

Verslaggevers van persbureau AP zeggen dat ze voertuigen met wapens en voorraden Oekraïne hebben zien binnentrekken. Vorige week hadden ze ook al drie van zulke konvooien gezien.

Nieuw front

In Oekraïne bestaat de angst dat Rusland het heeft voorzien op de havenstad Marioepol. Die ligt op de doorgaande weg van Rusland naar de Krim, het schiereiland aan de Zwarte Zee dat in maart door Rusland werd geannexeerd. Een verovering van Marioepol zou een belangrijke stap zijn in het creëren van een rechtstreekse verbinding over land tussen Rusland en de Krim.

Verder zijn er zorgen over een nieuw front in het uiterste zuidoosten van Oekraïne. De meeste gevechten tussen het regeringsleger en de separatisten zijn nu in het gebied rond de meer noordelijk gelegen stad Donetsk. Een tweede front zou betekenen dat Oekraïense troepen hun aandacht moeten verdelen.

STER Reclame