NOS NieuwsAangepast

Duurzaam wonen in jaren-60-huis

Duurzaam wonen kan in de toekomst wellicht ook in oudere huizen. Vandaag is op het terrein van de TU Delft een rijtjeshuis uit de jaren 60 neergezet dat compleet energie-neutraal is gemaakt. De woning heeft een nieuwe gevel en een uitbouw waarop een heleboel zonnepanelen liggen.

Het is voor het eerst dat een oud huis op deze manier energie-neutraal is gemaakt. Tot nu toe werd alleen nieuwbouw klimaatvriendelijk gemaakt. Nederland telt 1,4 miljoen rijtjeshuizen die in de jaren 60 en 70 zijn gebouwd.

Het idee is van een studententeam. Het was dit jaar in Versailles goed voor de eerste prijs voor Duurzaamheid op de Solar Decathlon, een soort Olympische Spelen voor duurzame bouw.

40.000 euro

Een renovatie van je eigen huis volgens dit concept kost al snel 40.000 euro. Er zijn wel subsidies beschikbaar. Volgens minister Blok staat er niets meer in de weg om oudere huizen te 'verduurzamen'. Er is 300 miljoen euro beschikbaar voor dergelijke verbouwingen door particulieren.

De woning op het terrein van de TU Delft blijft daar staan. Geïnteresseerden kunnen komen kijken. Het studententeam en de betrokken wetenschappers onderzoeken nog op welke manier het concept op grote schaal kan worden toegepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl