NOS NieuwsAangepast

Boko Haram: kalifaat in stad Nigeria

De islamitische terreurgroep Boko Haram heeft een kalifaat uitgeroepen in de Nigeriaanse stad Gwoza. In een videoboodschap zeggen strijders dat ze de stad hebben ingenomen en dat Allah zal heersen over de stad, over Nigeria en uiteindelijk over de hele wereld.

In de boodschap is onder meer Abubakar Shekau, één van de leiders van Boko Haram, te zien. "Wij hebben het niet alleen gedaan. Allah heeft ons gebruikt om Gwoza te veroveren", zegt hij. In de 52 minuten durende video zijn verder beelden te zien van gevechten in de straten van Gwoza.

Gevechten

In de stad in Noord-Nigeria wordt al ruim een maand gevochten tussen Boko Haram en het regeringsleger. Bij een aanval door Boko Haram kwamen twee weken geleden honderden mensen om het leven.

Volgens ooggetuigen gingen de extremisten van deur tot deur en doodden ze mannen, vrouwen en kinderen.

Profeet

Een kalifaat is een islamitische staat die geleid wordt door een kalief, die optreedt als opvolger van de profeet Mohammed.

Eind juni riep de soennitische terreurbeweging IS een kalifaat uit in delen van Irak en Syrië.

Geen kans

Afrika-correspondent Koert Lindijer verwacht niet dat het kalifaat in Nigeria een kans van slagen heeft. Volgens Lindijer is Boko Haram een bende van criminelen die hier en daar dorpen verovert, maar veel minder ideologisch te werk gaat dan bijvoorbeeld IS.

Het zal Boko Haram dan ook niet lukken om een bestuur op te zetten, verwacht Lindijer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl