NOS NieuwsAangepast

Kritische Franse minister moet weg

In Frankrijk wordt het ontslag verwacht van minister van Economische Zaken Arnaud Montebourg, die dit weekend publiekelijk afstand nam van het economisch beleid van de regering.

Om het ontslag van Montebourg en waarschijnlijk meer ministers mogelijk te maken, heeft premier Valls het ontslag van het hele kabinet aangeboden. President Hollande heeft Valls gevraagd morgen een nieuwe regeringsploeg te presenteren. Montebourg wil naar verluidt niet zelf ontslag nemen.

Montebourg leverde gisteren ongezouten kritiek op het bezuinigingsbeleid. De "dogmatische gerichtheid op de vermindering van het overheidstekort" leidt volgens hem alleen maar tot verdere verarming en hogere werkloosheid. Hij noemde het bezuinigingsbeleid bovendien een politieke ramp omdat het Europa in de armen van extremistische partijen drijft die Europa willen vernietigen.

Obsessie

Montebourg leverde ook kritiek op Duitsland, dat volgens hem geobsedeerd is door bezuinigen.

Onduidelijk is nog of alleen Montebourg het veld moet ruimen. In Parijs wordt gesproken over het ontslag van nog vier of vijf ministers, onder wie die van Onderwijs en Justitie. Het interview dat Montebourg dit weekeinde aan Le Monde gaf, veroorzaakte een crisissfeer in het Franse kabinet.

Hollande

Met het ontslag van de in linkse kringen populaire Montebourg neemt president Hollande een risico. Montebourg is de meest uitgesproken vertegenwoordiger van de linkervleugel van de regerende Parti Socialiste van Hollande.

Mogelijk wil Hollande, wiens populariteit zich op een dieptepunt bevindt, met de wijziging in het kabinet aantonen dat hij een krachtdadig leider is. Hij heeft al gezegd dat hij het economisch beleid voortzet. Met stimulerende maatregelen voor het bedrijfsleven wil Hollande de economie uit het slop trekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl