NOS NieuwsAangepast

"Harde aanpak haat-imams"

Imams die in Nederland terreur verheerlijken of oproepen tot haat, worden harder aangepakt. Minister Asscher wil imams die met kwade bedoelingen naar Nederland willen komen geen visum geven. En haat-imams die al in Nederland zijn, moeten het land worden uitgezet, zegt Asscher in De Telegraaf.

Het aanpakken van de imams is onderdeel van een plan om de radicalisering van jonge moslims tegen te gaan. Nederland heeft al wel mogelijkheden om kwaadwillende imams aan te pakken, maar de afgelopen jaren is er volgens minister Asscher weinig aandacht voor het probleem geweest.

Alleen tijdens het bewind van minister Verdonk, tussen 2003 en 2007, was er wel meer aandacht voor het probleem. Verdonk heeft enkele keren reisdocumenten geweigerd en imams Nederland uitgezet.

Vrijheid van godsdienst

Minister Asscher zegt dat hij en minister Opstelten binnenkort met een plan komen waarin staat hoe moslimextremisme harder kan worden aangepakt.

"Een van de grootste vrijheden die we hier hebben, is de vrijheid van godsdienst. Maar die mag niet misbruikt worden. Haat-imams zullen we het werken moeilijk en waar het kan onmogelijk maken", zegt Asscher in De Telegraaf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl