De Brit die in Sierra Leona besmet is geraakt met ebola is op weg naar Groot-Brittannië. Hij is aan boord van een vliegtuig van de Royal Air Force dat is vertrokken vanuit de hoofdstad Freetown.

De Brit werd met een ambulance naar de Boeing C-17 gebracht. Gisteren werd bekend dat de man besmet was geraakt met het dodelijke virus. Toen was nog niet duidelijk waar hij zou worden verpleegd.

Eerste Brit

De man is de eerste Brit met ebola. Hij werkte in een ebola-behandelcentrum in het oosten van Sierra Leone. Die regio is het zwaarst getroffen door de uitbraak van ebola, die in West-Afrika al ruim 1400 levens heeft geëist.

Ook twee Amerikanen en een Spanjaard hadden het virus. Ze werden, net als de Brit, in eigen land behandeld. De twee Amerikanen hebben het ziekenhuis inmiddels verlaten. De Spanjaard, een priester, is bezweken aan de ziekte.

Gevangenisstraf

Gisteren maakte het parlement van Sierra Leone bekend dat het verstoppen van ebola-patiënten strafbaar is. Er staat een maximale gevangenisstraf op van twee jaar. Veel mensen melden niet dat een familielid ebola heeft, uit angst voor het stigma dat aan de ziekte kleeft.

STER reclame