Pro-Russische separatisten hebben tientallen Oekraïense krijgsgevangenen door het centrum van Donetsk laten paraderen. De mars van de militairen maakte deel uit van de parade van de rebellen ter gelegenheid van de viering van Onafhankelijkheidsdag.

Omstanders riepen "fascisten" naar de krijgsgevangenen, die met gebogen hoofd voorbijtrokken. Een spreker kondigde hun komst aan met de woorden: "We kunnen nu kijken naar de mensen die naar Donetsk zijn gestuurd om ons te vermoorden".

Om te onderstrepen dat de rebellen de gevangenen als smerig tuig beschouwen, reden schoonmaakwagens achter de stoet aan om de straat schoon te spuiten.

Kiev

De mars van de krijgsgevangenen was het antwoord van de separatisten op de grootse militaire parade waarmee de Oekraïense autoriteiten in de hoofdstad Kiev bij de onafhankelijkheid stilstonden. Zeker 1500 militairen marcheerden langs president en opperbevelhebber Porosjenko in het centrum van Kiev.

Ook werden pantservoertuigen, raketsystemen en ander militair materieel aan het publiek getoond.

Verhoging budget

Porosjenko kondigde in een toespraak aan dat hij voor de komende twee jaar 2,3 miljard euro uittrekt voor de versterking van de strijdkrachten.

Het leger voert al maandenlang strijd tegen de separatisten. Daarbij zijn inmiddels zo'n 2000 doden gevallen.

STER reclame