In het oosten van Oekraïne zouden separatisten bezig zijn met een grootscheeps offensief. Op social media verschijnen daar veel berichten over.

Volgens correspondent David Jan Godfroid gaan er al weken geruchten over een offensief. Delen van het Oekraïense leger zouden zijn omsingeld, maar berichten daarover zijn niet bevestigd. In de hoofdstad Kiev wordt vandaag gevierd dat het land 23 jaar geleden onafhankelijk werd.

De timing van het mogelijke offensief is opvallend. Afgelopen week arriveerde een Russisch konvooi met hulpgoederen in de stad Loegansk. De regering in Kiev kon de lading niet controleren en was bang dat er wapens het land werden binnengesmokkeld.

De Duitse bondskanselier Merkel pleitte gisteren nog voor een wederzijds staakt-het-vuren in Oekraïne.

Stadion geraakt

Op dezelfde dag werd ook het stadion van voetbalclub Sjachtar Donetsk geraakt door granaten. Twee projectielen sloegen in waardoor de gevel van het gebouw ernstig werd beschadigd.

Op de website van de club zijn foto's te zien van de schade. De thuiswedstrijden van Shachtar komen door de schade trouwens niet in gevaar. Vanwege de onveilige situatie in het oosten van Oekraïne speelt de club de thuiswedstrijden al een tijdje in Lviv, ruim duizend kilometer naar het westen.

Donbas Arena

De Donbas Arena werd vijf jaar geleden in gebruik genomen en kostte honderden miljoenen euro's. Oranje speelde er in 2010 de eerste oefenwedstrijd na de verloren WK-finale. In 2012 stonden Spanje en Portugal in het stadion tegenover elkaar tijdens de halve finales van het EK.

STER reclame