NOS NieuwsAangepast

Is Britse rapper Foleys IS-beul?

Terwijl de Britse regering er alles aan zegt te doen om te achterhalen wie er achter de onthoofding van journalist James Foley zit, lijken de Britse media er al uit te zijn. Zij verdenken de 23-jarige Abdel-Majed Abdel Bary. Is hij de Britse beul van Foley?

Afgelopen week raakt de wereld in de ban van het gruwelijke filmpje waarin de Amerikaanse journalist wordt onthoofd. De video is het werk van de Islamitsche Staat, IS, in Syrië. Het geldt als een harde boodschap voor de Amerikaanse regering: stop met het bombarderen van IS-doelen in Irak of de ontvoerde journalist Steven Sotloff staat hetzelfde lot te wachten.

Brits accent

President Obama veroordeelt het filmpje stevig, noemt IS een kankergezwel en gaat door met bombarderen in Irak. En ook premier Cameron van Groot-Brittannië is diep geschokt, want de moordenaar heeft een Brits accent.

De Britse media hebben de 23-jarige rapper Bary in het vizier. Hij zou zich ophouden in de Syrische stad Raqqa waar hij sinds 2013 meevecht voor IS.

Bary zou de aanjager zijn van een groepje Britse Jihadisten die zichzelf The Beatles noemen, schrijft Daily Mail. De andere twee leden van de groep zouden hacker Abu Hussain al-Britani en Abu Abdullah Al-Britani zijn.

L Jinny

In 2013 was Bary nog gewoon rapper 'L Jinny' en woonde hij in Londen. Bary was een ambitieuze jongen, vertellen zijn vrienden in december vorig jaar aan de krant. Hij was populair en zijn muziek werd gedraaid op BBC Radio 1, de Britse 3FM. Maar volgens zijn vrienden raakte Bary langzaam gefrustreerd over de inmenging van de Britten in de oorlogen in Irak en Afghanistan.

De rapper kwam in contact met gangsters die verbonden zijn met de omstreden prediker Anjem Choudary, de voormalig leider van de inmiddels verboden islamitische groepering Al Muhajiroun.

Bary werd gewelddadig en radicaal, verklaren zijn vrienden. Hij plaatste foto's online waarop hij poseert met vuurwapens en zichzelf 'soldaat van Allah' noemt. In een rap-video over de oorlog tegen het terrorisme en hack-groep Anonymous is hij te zien met foto's van president Obama en premier David Cameron.

Bin Laden

In 2013 kondigde Bary aan alles achter te laten "omwille van Allah" en vertrok naar het Syrische front. Tot die tijd woonde hij met zijn moeder in een huis van 1 miljoen pond in het Londense Maida Vale.

Zijn vader is de Egyptische militant Adel Abdul Bary. Hem hangt een levenslange gevangenisstraf in Amerika boven het hoofd voor betrokkenheid bij de bombardementen op Amerikaanse ambassades in Oost-Afrika in 1998.

Bary senior hielp met het publiceren van verklaringen waarin de aanslagen op de ambassades zijn opgeëist, zeggen de Amerikanen. Het geldt als het eerste werk van Bin Laden's Al Qaida.

Onderzoekers denken dat Bary senior in die tijd een van Bin Laden's belangrijkste handlangers was. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de Londense tak van de terroristische organisatie.

Opscheppen

Zodra het Britse leven eenmaal achter Bary ligt, begint het opscheppen over zijn leven als Syrische jihadist. Hij zette berichten online over de gevechten waar hij aan meedoet.

Op Twitter plaatste hij een foto waarop hij poseert met het afgehakte hoofd van een Syrische soldaat. "Met mijn maatje aan het chillen, of met wat er van hem over is. " Zijn Twitter-account werd uit de lucht gehaald.

Volgens de Britse media heeft Bary nu dus opnieuw van zich laten horen in het filmpje waarin journalist Foley wordt onthoofd. De man in het filmpje is Bary, zegt een expert tegen The Sun. Zijn stem zou overeenkomen met die van de beul.

De Britse veiligheidsdiensten doen onderzoek naar de betrokkenheid van Bary bij de onthoofding van Foley.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl