NOS NieuwsAangepast

Visverwerker Foppen vaker in de fout

Visverwerker Foppen uit Harderwijk was al vaker beboet voor onhygiënische toestanden voordat het bedrijf twee jaar geleden zalm op de markt bracht met de salmonella-bacterie. Dat meldt Omroep Gelderland. De omroep heeft met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur de eerdere overtredingen achterhaald.

De salmonella-zalm van Foppen kostte twee jaar geleden zeker vier mensen het leven. Duizenden mensen werden ziek. Het bedrijf werd bestraft met vier boetes van elk 1050 euro: één voor het op de markt brengen van zalm die schadelijk is voor de gezondheid, één voor slordige administratie, één voor het verkopen van vis van een fabriek die niet voldeed en één voor gesjoemel met etiketten.

Vogelpoep

Nu blijkt dat controleurs van de NVWA eerder bij Foppen onder meer vogelpoep vonden in een ruimte waar zalm werd verpakt. Ook bleek dat de vis in een te warme ruimte lag en dat de etiketten misleidend waren. In 2010, 2011 en 2012 kreeg het bedrijf daarvoor waarschuwingen en boetes, meldt Omroep Gelderland.

Letselschadespecialist Drost en microbioloog Beumer van de Wageningen Universiteit zeggen bij de omroep dat ze verbijsterd zijn over de lage boetes en de eerdere overtredingen van Foppen.

Geen reactie

Drost wil dat Foppen strafrechtelijk wordt vervolgd voor het veroorzaken van een ernstige voedselcrisis. Hij behartigt de belangen van 500 gedupeerden.

Foppen wil niet reageren tegenover de media. Het bedrijf verwijst naar een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat vorig jaar verscheen over de kwestie. De conclusie daarvan was dat de besmetting een ongelukkige samenloop van omstandigheden was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl