NOS NieuwsAangepast

Merkel hamert op wapenstilstand

Bondskanselier Merkel heeft in Kiev gepleit voor een wederzijds staakt-het-vuren. De enige oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne is dat het regeringsleger en de separatisten de wapens neerleggen, zei Merkel na een ontmoeting met president Porosjenko.

Merkel zei dat de grenscontroles in het oosten snel moeten worden verbeterd. Zolang er wapens van Rusland naar Oekraïne gaan, is een einde van het conflict ver weg, aldus Merkel. Verder sprak ze tegenover president Porosjenko haar steun uit en zei ze dat de territoriale integriteit en het welzijn van Oekraïne "concrete doelen" van Duitsland zijn.

Geld

Merkel heeft Oekraïne ook financiële steun toegezegd. Duitsland staat garant voor een lening van 500 miljoen euro, waarmee de energie- en watervoorziening moeten worden hersteld. Ook trekt Berlijn 25 miljoen uit voor vluchtelingenkampen in het oosten.

De twee lieten zich ook redelijk positief uit over gesprekken met president Poetin, komende dinsdag in Minsk. Poetin, Porosjenko en twee eurocommissarissen gaan daar praten over de crisis in Oekraïne. Merkel zegt dat de gesprekken "een blijk van goede wil" zijn. Porosjenko hoopt dat er "positieve resultaten" worden geboekt.

Eerste keer

Merkel heeft later vandaag nog ontmoetingen met premier Jatsenjoek en met Oekraïense burgemeesters. Het is de eerste keer sinds het uitbreken van de crisis in Oekraïne dat Merkel in Kiev is.

Haar bezoek komt een dag nadat Rusland eenzijdig besloot om een hulpkonvooi voor de stad Loegansk zonder toestemming van Oekraïne de grens over te sturen. Dat kwam Rusland op veel kritiek te staan, ook van Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl