NOS NieuwsAangepast

Inwoners Barcelona zijn toeristen zat

Dronken, schreeuwende mensen. Tot diep in de nacht. Inwoners van Barcelona zijn wel wat gewend als het gaat om overlast van toeristen. Maar nu lijkt de maat toch echt vol. Een paar dagen geleden verschenen op internet foto's van Italiaanse toeristen die naakt door de populaire wijk Barceloneta renden.

De foto is exemplarisch voor het buitensporige gedrag van toeristen, vindt Vinceç Forner, die de foto plaatste. "De politieagenten weten niet meer wat ze aanmoeten met dit soort mensen", zegt hij.

Een andere inwoner van Barceloneta heeft het er ook moeilijk mee. "De toeristen zijn losgeslagen. Ze springen bijvoorbeeld van balkonnen. Om drie uur 's nachts kunnen we niet meer slapen, omdat er toeristen over straat lopen, soms in zwempak, soms naakt. We willen dat allemaal niet meer, want het veroorzaakt overlast. "

Demonstraties

Om aandacht te vragen voor de overlast gingen boze inwoners van Barcelona deze week de straat op. De Catalaanse stad kampt met een groeiende populariteit en daarmee neemt de overlast toe. Zeker omdat steeds meer mensen hun appartement illegaal verhuren aan toeristen, die er ongestoord hun gang kunnen gaan.

"Moet je je voorstellen. Je hebt een klein appartement, met drie kinderen. Geen baan. Geen geld om op vakantie te gaan, en je moet continu luisteren naar de schreeuwende, feestende toeristen die in het appartement van de buren zitten. Het is ondragelijk."

Het gemeentebestuur neemt de klachten van de inwoners serieus. Wethouder Maite Fandos zegt dat de stad voor het einde van het jaar de huisvesting van toeristen wil reguleren. Ze benadrukte dat de gemeenteraad zich zorgen maakt over het probleem, en dat het aangepakt wordt.

Of het massatoerisme, en de overlast die daarmee mee gepaard gaat, zich makkelijk in laat dammen, is nog maar de vraag. Volgens de laatste cijfers trekt Spanje dit jaar 7 procent meer toeristen dan vorig jaar, terwijl er in de hotels juist een daling van het aantal gasten te zien is. Waar die allemaal 's nachts blijven? In de kroeg en daarna door naar het appartement van de buren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl