NOS NieuwsAangepast

Suriname kampt met stroomtekort

Door correspondent Harmen Boerboom

In delen van Suriname valt met enige regelmaat de stroom uit omdat er een tekort is aan elektriciteit. Ook de hoofdstad Paramaribo heeft ermee te kampen. Het tekort is ontstaan toen eerder deze week een deel van de Afobaka-waterkrachtcentrale werd stilgelegd vanwege de lage waterstand in het Van Blommestein-stuwmeer. Staatsenergiebedrijf EBS sluit sindsdien steeds wijken en dorpen voor meerdere uren af van elektriciteit.

Omdat van tevoren niet wordt aangekondigd wanneer de onderbrekingen plaatsvinden leidt de maatregel tot veel overlast en felle kritiek van de bevolking. Winkels en bedrijven, maar ook medici worden hard door de maatregel van EBS getroffen.

Een tandarts noemt de slechte communicatie schandalig. "Ik zit midden in een behandeling en ik kan opeens de vulling niet meer plaatsen. De patiënt en mijn personeel moet ik naar huis sturen en wachten tot er weer stroom is. Onaanvaardbaar." Het EBS heeft beloofd de gebruikers beter te gaan informeren over de onderbrekingen.

Investeren

Waarnemend directeur van EBS Willy Duiker zegt dat het probleem veel verder gaat dan de lage waterstand in het stuwmeer. "Al vijftien jaar heeft geen enkele regering willen investeren in uitbreiding van de capaciteit", zei Duiker op de Surinaamse radio. "En dat terwijl de economie enorm groeit en de vraag naar elektriciteit jaarlijks met 5 tot 10 procent toeneemt."

Duiker wijst erop dat de regering Bouterse bezig is met het opzetten van een meerjaren-energieprogramma.

De Surinaamse president opende vorige week een nieuwe dieselcentrale die 11.000 huizen van energie kan voorzien. Maar omdat nog niet alle onderdelen in Suriname zijn aangekomen kan de installatie nog niet op het net worden aangesloten. EBS verwacht niet dat de situatie de komende weken verandert.

Prijsverhoging

Steeds vaker gaan er stemmen op om het staatsbedrijf te privatiseren. Het elektriciteitsnetwerk van Suriname is erg verouderd. De consument betaalt minder dan de kostprijs per kilowattuur, maar geen enkele regering durft de impopulaire verhoging van de prijs door te voeren. EBS-topman Duiker liet onlangs nog weten "klaar te zijn voor business".

Deskundigen verwachten dat de energieprijzen in Suriname na de verkiezingen van mei volgend jaar aanzienlijk worden verhoogd. "Maar het surplus aan elektriciteit waarnaar we streven zullen we op zijn vroegst pas over anderhalf tot twee jaar kunnen bereiken", zegt Willy Duiker.

Komende dinsdag spreekt president Bouterse het parlement toe over de energiecrisis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl