NOS NieuwsAangepast

Opstelten: geen gedachtenpolitie

Minister Opstelten voelt er weinig voor om het verheerlijken van geweld apart strafbaar te stellen. Het CDA pleitte er vanochtend voor de wet op dat punt te veranderen.

Maar Opstelten zei dat hij niets voelt voor een "gedachtenpolitie". "Er is vrijheid van meningsuiting", aldus de minister.

Opstelten vindt dat wel hard moet worden opgetreden tegen haatzaaien, oproepen om terrorisme te steunen of antisemitische uitlatingen. Volgens hem zijn er al allerlei mogelijkheden om dat strafrechtelijk aan te pakken. Hij benadrukt dat het Openbaar Ministerie ook gebruik maakt van die mogelijkheden. Opstelten wijst erop dat het OM bijvoorbeeld optreedt tegen IS-vlaggen.

Paspoort

Volgens de minister baart de radicalisering van Nederlandse jongeren het kabinet grote zorgen. Van tientallen jihadgangers is het paspoort afgenomen. Ze zijn uitgeschreven uit de gemeentelijke basisadministratie. Ook zijn uitkeringen stopgezet.

Opstelten zegt de IS-gedachte hard te bestrijden. Ook in Nederland raken jongeren onder de indruk van het optreden van IS in Irak, is hem opgevallen. "Dat moeten we voorkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl