NOS NieuwsAangepast

Nederland stuurt Koerden helmen

Het kabinet stuurt 1000 gevechtshelmen en 1000 kogelwerende vesten naar de Koerden in Irak. De ministers Timmermans en Hennis schrijven aan de Tweede Kamer dat deze Nederlandse bijdrage is bedoeld om de Peshmerga in staat te stellen zich effectiever te verdedigen tegen de opmars van IS.

De spullen worden door de lucht via Bagdad vervoerd naar Erbil in Noord-Irak en afgeleverd bij de Koerdische Regionale Autoriteiten. Timmermans en Hennis benadrukken dat de Koerdische strijdkrachten grote behoefte hebben aan militaire goederen. "Op basis van de behoeftes en de beschikbaarheid van goederen is besloten op korte termijn helmen en vesten beschikbaar te stellen."

Risico's

Het kabinet schrijft aan de Kamer dat de levering afhankelijk is van enkele randvoorwaarden en niet zonder risico's is. "Een belangrijke voorwaarde voor de leverantie is dat de centrale Iraakse autoriteiten hiermee instemmen. (..) Het blijkt uit ervaring van andere westerse landen dat een dergelijke instemming kan worden verkregen."

In de brief wordt ook de vraag opgeworpen of de Koerden de militaire goederen te zijner tijd gaan inzetten voor andere doeleinden, zoals tegen de Iraakse regering of voor steun aan bondgenoten van de Koerden in Turkije. Het kabinet vindt dat risico acceptabel. Het wijst daarbij op het "acute en ernstiger geachte gevaar van IS".

Kosten

De kosten voor de goederen en het vervoer worden geraamd op 1,1 miljoen euro.

Vorige week schreef minister Timmermans aan de Kamer niet uit te sluiten dat het kabinet militaire hulp gaat leveren aan de Koerden in Noord-Irak. Ook de Kamer drong aan op militaire steun.

Wapens

De ChristenUnie vindt het sturen van helmen alleen te weinig. De partij wil dat er wapens geleverd worden. "Mensen willen zich ook kunnen verdedigen als ze worden aangevallen", zegt Kamerlid Voordewind vanuit Irak . "En je verdedigen doe je niet alleen met helmen. De Fransen leveren wapens, Italië overweegt het, de Britten doen het. Als we willen voorkomen dat honderdduizenden vluchten naar Europa, moet Europa nu ook handelen."

Regeringspartijen VVD en PvdA steunen het kabinetsvoorstel, net als de SGP. "Goed dat het kabinet via de Koerden een militaire bijdrage levert aan de strijd tegen het barbaarse ISIS," zegt PvdA-Kamerlid Servaes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl