"De Hamas-leiders die vannacht door Israël zijn gedood, zaten gewoon bij elkaar in een appartementengebouw." Correspondent Monique van Hoogstraten over de verbazing dat Israël in één aanval drie militaire leiders kon uitschakelen.

Hoe heeft Israël dat voor elkaar gekregen?

"Dat vragen ze zich in Israël zelf ook in verwondering af. De drie zaten niet in een tunnel of een bunker, wat je zou veronderstellen. Ze moesten toch weten dat ze doelwit waren. Daarom is nóg opmerkelijker dat ze met z'n drieën bij elkaar waren. Je kunt je voorstellen dat ze een overleg hadden, maar daardoor maakten ze zich extra kwetsbaar. Ze zaten gewoon in een appartementengebouw. Daardoor zijn bij de aanval ook burgers om het leven gekomen."

Wat doet Hamas om zijn leiders te beschermen?

"Het idee is dat ze vaak ondergronds zitten, maar kennelijk is dat niet steeds zo. Wel is bekend dat ze voortdurend verkassen. Ook proberen ze zo onherkenbaar mogelijk te zijn met behulp van make-up, baarden en wisselende kapsels.

Van Mohammed Deif, op wie gisteren een mislukte aanslag is gepleegd, weten we dat hij gezichtsveranderingen ondergaat. Van hem en anderen zijn gewoon foto's in omloop."

Hoe komt Israël aan informatie over de Hamas-leiders?

"Die wordt vooral geleverd door Palestijnse informanten. Israël heeft spionnen in de Palestijnse gebieden, die voor veel geld inlichtingen leveren. Die gaan uiteraard zeer omzichtig te werk. Ze gebruiken bijvoorbeeld geen mobiele telefoons, want daardoor zouden ze zich kunnen verraden.

Een andere bron zijn Palestijnen in het buitenland, zoals Turkije en Qatar. Ook inlichtingendiensten van andere landen in het Midden-Oosten verschaffen Israël waarschijnlijk informatie. Er zijn immers genoeg Arabische landen die er belang bij hebben dat Hamas een slag wordt toegebracht. In het bijzonder moeten we hierbij aan Egypte denken."

Is het nieuw dat Israël Hamas-leiders probeert te doden?

"Dat is inderdaad een koerswijziging. Aanvankelijk lag de nadruk op het vernietigen van tunnels en lanceerinstellingen. Nu het geweld na een betrekkelijk rustige fase weer oplaait, richt Israël zich op sleutelfiguren van Hamas.

Daarbij lijkt Israël nogal zeker van zijn zaak. Premier Netanyahu liet gisteren weten dat het elimineren van kopstukken van Hamas nu het belangrijkste doel is."

Brengt dat Hamas in de problemen?

"Israël heeft vaker Hamas-leiders uit de weg geruimd, maar er stonden altijd opvolgers klaar. Een grote organisatie als Hamas is niet zo kwetsbaar. Er zijn veel ervaren strijders met een hoge rang en een grote staat van dienst.

Aan de andere kant verliest Hamas nu wel sleutelfiguren midden in een hevige strijd. Onder deze omstandigheden is het niet gemakkelijk voor vervangers om het commando meteen over te nemen. Maar de hoogste militaire baas, Mohammed Deif, is ondanks de aanslag van gisteren nog steeds in staat leiding te geven."

STER reclame