NOS NieuwsAangepast

Koude 'douche' goed voor ALS

"Het was nog kouder dan ik dacht", zegt Gorrit-Jan Blonk, nadat hij een emmer ijskoud water over zich heeft uitgestort. Als directeur van de Stichting ALS kon hij zich niet onttrekken aan de Ice Bucket Challenge, de spontane actie die uit de VS is overgewaaid om geld te verzamelen voor de bestrijding van de dodelijke spierziekte.

Sinds vorige week gooien ook bekende en onbekende Nederlanders ijswater over zich heen, nadat ze daartoe door anderen zijn uitgedaagd.

Ireen Wüst

De 'challenge' speelt zich af op sociale media, waar gebruikers in filmpjes laten zien hoe ze zich onderdompelen. Vervolgens krijgen drie mensen het verzoek om binnen 24 uur datzelfde te doen. Zien ze daar vanaf, dan 'moeten' ze geld doneren aan ALS-Nederland. Maar het is uiteraard niet verboden om ook een bijdrage te storten als je de uitdaging met koud water wél bent aangegaan.

In navolging van de VS, waar onder anderen Bill Gates en Mark Zuckerberg de uitdaging aangingen, doen bij ons BN'ers mee. Onder wie Paul de Leeuw, Pieter van den Hoogenband en ex-schaatser Mark Tuitert. "Dat was lekker", zegt die laatste na zijn koude douche. Vervolgens daagt hij Alexander Klöpping, de band Triggergfinger en Ireen Wüst uit om het voorbeeld te volgen.

Meer geld

"We hebben het zelf niet verzonnen, het is ons overkomen", zegt Blonk. "We profiteren er graag van. Deze maand hebben we al drie tot vier keer meer geld ontvangen dan augustus vorig jaar."

Het geld is zeer welkom voor de bestrijding van de ziekte. "Het relatief kleine aantal patiënten maakt dat onderzoeksbudgetten van de farmaceutische industrie en de overheid laag zijn."

Bekendheid

Nederland telt 1500 patiënten, van wie er jaarlijks zo'n 500 overlijden. De levensverwachting is 3 tot 5 jaar.

Blonk is ook blij met de aandacht die door de Ice Bucket Challenge op de ziekte wordt gevestigd. Het sluit aan bij de campagne waarin overleden patiënten postuum oproepen om de strijd tegen de ziekte te steunen. "Daardoor is de bekendheid met de ziekte met 90 procent gestegen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl