NOS NieuwsAangepast

Privéritje met leasebak geen geheim meer voor Belastingdienst

Stiekem privérijden met je leasebak wordt een stuk moeilijker: bedrijven die parkeren via je mobiel aanbieden, moeten klantgegevens over parkeertijden en kentekens aan de Belastingdienst geven. Dat heeft de rechter in hoger beroep besloten.

De rechtszaak van vandaag draaide om één zo'n parkeerbedrijf: SMS Parking. De Belastingdienst wil weten waar en wanneer 150.000 klanten van SMS Parking in 2012 parkeerden, om te controleren of deze leaserijders meer privékilometers hebben gereden dan ze zeggen. SMS Parking weigert mee te werken, omdat het bedrijf hun contract met de klant niet wil schenden.

"In de voorwaarden staat dat gegevens alleen worden gegeven aan de gemeente, zodat parkeerwachters hun werk kunnen doen. En aan het incassobureau wanneer klanten weigeren te betalen", zegt Mladen Ciric van SMS Parking. "Maar ik ga geen gegevens geven aan de Belastingdienst, omdat er toevallig een aantal mensen rondrijdt dat een kilometeradministratie bijhoudt."

Andere bedrijven doen 't al

Yellow Brick en Parkline, twee andere parkeerbedrijven, hebben de gegevens al aan de Belastingdienst gegeven. Zij zeggen dat de Belastingdienst in z'n recht staat.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl